Linkuri accesibilitate

„La Vecinul cel Bun”, încă un azil care funcționa ilegal în București. Închis definitiv, amenzi de 121.000 de lei


„Azilul groazei” din Voluntari

Un nou azil cu condiții improprii de cazare a fost descoperit de autorități în sectorul 4 din București, deși a fost închis în urma unor controale recente. Vârstnicii internați dormeau pe saltele în subsolul căminului din strada Alunişului. Azilul a fost închis definitiv și amendat cu 120.000 lei.

Marți seara, cu puțin înainte de miezul nopții, secția 16 de Poliție a fost sesizată prin apel la serviciul de urgențe de un anonim cu privire la faptul că la adresa respectivă funcționează ilegal un azil de bătrâni.

Polițiștii descinși la fața locului au constatat că la adresa respectivă funcționează într-adevăr un azil de bătrâni, „La Vecinul cel Bun", în care sunt internate 50 de persoane vârstnice, din care jumătate erau la demisol, pe mai multe saltele și o canapea.

Administratorul clădirii a explicat situația spunând că ar fi justificată de reparațiile care s-ar fi făcut la etaj. El a recunoscut că societatea care administra căminul nu deține licență de funcționare și că a fost sancționată pentru încălcarea legislației in domeniu.

A doua zi și prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a dispus realizarea unui control, iar la fața locului a descins o echipă mixtă de control formată din reprezentanți ai Agenției de Plăți și Inspecție Socială, ANPC, DSP, DSVSA, ITM, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și ISU București-Ilfov, care a constatat deficiențele existente și a aplicat amenzi în cuantum de 121.000 de lei.

S-au constatat și dispus următoarele măsuri:

 • Inspectorii Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București au amendat conducerea societății cu 20.000 lei pentru că nu deținea licență de funcționare și au dispus contactarea de urgență a aparținătorilor care să asigure reintegrarea beneficiarilor în familie sau mutarea acestora într-un serviciu social licențiat.
 • Inspectoratul Teritorial de Muncă București a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 56.000 lei pentru o angajarea unor persoane fără contract de muncă, lipsa instruirii în domeniul SSM și neefectuarea controlului medical de medicina a muncii la angajare.
 • ISU București-Ilfov a constatat că pentru azilul de bătrâni nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu prevăzută de lege, nu s-a efectuat verificarea periodică și întreținerea corespunzatoare a centralei termice, iar o parte din mijloacele de primă intervenție (stingatoare) în caz de incendiu nu au fost verificate și a sancționat conducerea unității cu 5.000 lei.
 • Inspectorii DSP au constatat că unitatea nu a respectat decizia de închidere Nr.1/12.07 2023 și funcționa fără autorizație sanitară, cu personal insuficient, încăperile nu erau igienizate și mobilierul era inadecvat și au amendat contravențional societatea cu 35.000 lei.
 • Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov au constatat că administratorul societății nu a respectat măsurile dispuse la data de 13.07.2023 de închidere a unității pe o perioadă de 6 - 12 luni în ceea ce privește legalitatea funcționării, respectiv nu deține licență de funcționare emisă de Ministerul Muncii și Justiției sociale, Autorizația sanitară de funcționare și autorizație de funcționare emisă de Primărie.
 • Având în vedere deficiențele sancționate la același punct de lucru, cât și nerespectarea deciziei Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov la data de 13.07.2023, inspectorii au amendat conducerea societății cu 5.000 lei și au propus emiterea deciziei de închidere definitivă a unității.


 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG