Linkuri accesibilitate

Ministrul Budăi, contrariat de condițiile de lux din dosarele de acreditare a „azilelor groazei”. El se scutură de orice responsabilitate


Ministrul Muncii Marius Budăi este revoltat de ceea ce relevă ancheta DIICOT de la „azilele groazei”, dar spune că în dosarele de acreditare azilele prezentau condiții de hotel de lux.
Ministrul Muncii Marius Budăi este revoltat de ceea ce relevă ancheta DIICOT de la „azilele groazei”, dar spune că în dosarele de acreditare azilele prezentau condiții de hotel de lux.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu se consideră responsabil pentru situația de la „azilele groazei” de pe raza județului Ilfov, aflate acum sub ancheta Parchetului Antimafia după ce în presă au fost semnalate abuzuri asupra persoanelor vârstnice și cu dizabilități internate.

El spune că în dosarele de acreditare ale acestor azile au fost prezentate fotografii ca în hotelurile de lux.

„Ceea ce m-a contrariat foarte mult e ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, o discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public. Trebuie să fim foarte atenţi la fotografiile pe care vi le arăt care sunt într-o discrepanţă majoră cu ce au prezentat procurorii DIICOT. Veţi vedea că sunt nişte condiţii de lux, în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum. Eu sper şi cred, şi pozele continuă sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi, cu condiţiile de locuit. Lipsesc de aici din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni, însă discrepanţa fiind uriaşă trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Toate aceste probe, începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziţia DIICOT şi sper ca aceste organe să facă lumină cât mai rapid", a declarat Marius Budăi.

El a anunțat că va cere o informare de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov privind verificările făcute lunar la aceste centre și că vor fi făcute verificări „în toate centrele, că vorbim de copii, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi".

„Voi solicita o informare şi de la DGASPC Ilfov, din subordinea Consiliului Județean Ilfov, cu privire la verificările pe care le-au făcut lunar atunci când ordonanţau la plată facturile. DGASPC Ilfov era în contract cu aceste centre de îngrijire şi asistentă, iar lunar ordonanţau la plată şi verificau tot ceea ce înseamnă respectarea condiiţiilor minine. Cred că e obligatoriu ca la nivelul DGSPA Ilfov să se demareze controale", a mai spus Budăi.

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, i-a amintit, însă, ministrului că instituția care are atribuții de control este Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, aflată în subordinea ministerului pe care-l conduce.

El a spus la Digi 24 că DGASPC-urile nu au atribuții de control în centrele private, controlul îl face Ministerul Muncii, prin ANEPIS, respectiv AJEPIS.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG