Linkuri accesibilitate

Nou „azil al groazei”, în județul Mureș. Treizeci de persoane au fost mutate, după descoperiri cutremurătoare


Mai multe persoane din centru erau ținute în spații izolate, pe saltele pline de urină și fecale, potrivit echipei Centrului de Resurse Juridice.
Mai multe persoane din centru erau ținute în spații izolate, pe saltele pline de urină și fecale, potrivit echipei Centrului de Resurse Juridice.

Treizeci de persoane beneficiare ale Centrului Căsuța lu' Min din Bărdești, Mureș, au fost relocate joi seară din centru, după descoperiri cutremurătoare ale unei echipe a Centrului de Resurse Juridice, ONG care a semnalat și situațiile dramatice din Voluntari și Afumați.

Echipa CRJ a alertat joi serviciul 112, după ce a descoperit că, pe lângă cei 23 de beneficiari, alte șapte persoane, majoritatea cu dizabilități, erau ținute în spații izolate, total insalubre, pe saltele murdare cu fecale și urină, a anunțat joi ONG-ul.

Acestea au fost preluate de către serviciile medicale, dar și ceilalți 23 de beneficiari ai centrului au reclamat echipei CRJ rele tratamente.

Centrului i-a fost retrasă joi seară licența de funcționare și toți cei 30 de beneficiari au fost relocați, a anunțat joi prefectul de Mureș, Mara Togănel.

După cele semnalate de CRJ, premierul Ciolacu solicitase intervenția instituțiilor statului „în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile” comise împotriva unora dintre beneficiarii centrului, a scris acesta pe pagina de Facebook.

Centrul ar fi fost închis în urmă cu aproximativ două săptămâni, după seria de controale declanșată în țară, dar de fapt continua să funcționeze, după cum a descoperit CRJ, potrivit Digi24.

Echipa ONG-ului a găsit joi, în cadrul unei vizite neanunțate la centrul de îngrijire și asistență din județul Mureș, pe lângă cei 23 de beneficiari, alte șase persoane ținute în spații ale centrului, în condiții care cu greu pot fi descrise.

Patru dintre acestea, persoane cu dizabilități grave „​zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa)”, potrivit CRJ, fiind ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz și echipamente medicale vechi.

Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale. O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor. Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele”, a transmis ONG-ul.

Ulterior, echipa de voluntari a găsit o altă persoană care tocmai ieșise din alt spațiu, dar și alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat”.

​Spațiul era mascat, fiind situat în spatele bucătăriei, cu ușă fără clanță de intrare și cu afișul „Materiale de construcții”. Accesul spre spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi, mai notează reprezentanții ONG-ului.

Au fost solicitate din nou serviciile de ambulanță, iar din dialogul voluntarilor cu ceilalți beneficiari a reieșit că și acești ar fi suferit abuzuri; unii dintre ei au reclamat că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

Astfel, echipa CRJ a solicitat evaluarea stării de sănătate a tuturor beneficiarilor, lucru dispus ulterior de autorități, a transmis ONG-ul.

„Deoarece persoanele găsite de CRJ aici, sunt nu doar din județul Mureș ci și din București și Covasna, fiind mutate între mai multe centre de mai mulți ani, facem un apel la autorități în a le trata cu maximă atenție prin raportare la gradul lor de vulnerabilitate”, a mai transmis organizația.

La fața locului au ajuns atât echipaje medicale cât și alte instituții cu atribuții în domeniu, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a decis retragerea licenței de funcționare a centrului, eliberată în 2020.

Prefectul Mara Togănel a anunțat joi seară că acțiunea de relocare a celor 30 de beneficiari s-a încheiat, 13 dintre ele fiind transportate la spital.

„La fața locului au fost descoperite 7 persoane adulte ținute în condiții improprii la subsolul clădirii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost trimise la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș”, a scris prefectul pe pagina de Facebook.

Noul ministru al Muncii, Simona-Bucura Oprescu a spus joi seară la Dig24 că nu are explicații de ce autoritățile nu au descoperit în urma controalelor de acum 2 săptămâni și situațiile alarmante descoperite de CRJ. „Este șocant, nu am altă soluție decât să acționez”, a spus ministrul

XS
SM
MD
LG