Premierul și primarul Capitalei au negat mult timp că intenționează să candideze la prezidențiale. Ele au dat asigurări că sunt interesate doar de funcția deținută, fără a dori să intre în alte competiții electorale. Declicul a venit după condamnarea lui Liviu Dragnea, văzut drept principalul favorit al PSD pentru a intra în bătălia pentru Palatul Cotroceni.
După ce s-a impus ca președinte PSD, Viorica Dăncilă a comandat patru sondaje. Printre numele măsurate au fost cele ale lui Eugen Teodorovici, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu, Mihai Fifor și Ecaterina Andronescu. În sondaje au fost măsurate, ca nivel de notorietate și încredere, și Gabriela Firea, și Viorica Dăncilă. Șefa Guvernului a fost testată însă și ca intenție de vot pentru prezidențiale.
Cui a plătit PSD sondajele
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că sondajele au fost realizate de institute de sondare apropiate de partid. CURS este deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa, Avangarde este al lui Marius Pieleanu, devenit consilier de taină al premierului Dăncilă, iar Sociopol este al lui Mirel Palada, cunoscut pentru apropierea față de PSD. Al patrulea sondaj, spun cei din PSD, este comandat la un institut apropiat de fostul membru PSD Vasile Dâncu.
Rezultatele venite la partid au fost dezastruoase pentru cei care și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale. Mihai Fifor, Eugen Teodorovici și Șerban Nicolae nu au trecut de cota de 5%, ceea ce a dus la anunțul premierului Dăncilă că este pregătită să candideze, dacă partidul i-o va cere.
Ea a plusat, declarând că își va da demisia din fruntea PSD dacă partidul nu va avea un candidat în turul al doilea al prezidențialelor.
În sondajele de opinie, potrivit datelor obținute de Europa Liberă, Viorica Dăncilă este la un nivel de puțin peste 20%, iar ca intenție de vot, în marja lui 10%. Strategia premierului a fost să spună că este dispusă să candideze dacă partidul îi va cere acest lucru. Mai mult, pentru a-și mobiliza colegii, ea apelează la „modelul Iohannis”, care a avut succes în 2014 pornind de la o cotă de 20%.
„Eu cred că pe implicare și organizare putem câștiga alegerile și am dat exemplul participării prima dată a președintelui Klaus Iohannis, care a pornit de la 20% și a câștigat alegerile prezidențiale. De aceea, spun că este important ce vor organizațiile județene, ce vor membrii de partid”, a declarat Viorica Dăncilă la Alexandria. Mesajul a fost repetat la mai multe discuții interne, dar și la apariții publice.
Klaus Iohannis a apărut târziu în campania prezidențială din 2014, după ce l-a învins în competiția internă din PNL pe Crin Antonescu. Plecat cu șansa a doua în fața lui Victor Ponta, Klaus Iohannis a reușit să câștige detașat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, cu peste un milion de voturi peste candidatul PSD.
În iulie 2014, un sondaj CURS îl dădea pe Victor Ponta cu 47% ca intenție de vot, în timp ce Klaus Iohannis era cotat cu 28%. Cercetarea sociologică arăta că prezidențiabilul PSD va câștiga bătălia pentru Palatul Cotroceni, lucru contrazis de realitate patru luni mai târziu.
„Candidatul PSD poate lua aproape 3 milioane de voturi în primul tur, dacă ne mobilizăm. Dacă Iohannis și Barna sau Cioloș se vor contra puternic în primul tur, este posibil să existe o mobilizare redusă în turul al doilea. În 2014, ura a fost atât de mare, încât au venit în turul al doilea încă trei milioane de voturi pentru Iohannis. Dacă Iohannis se va certa cu USR-PLUS, poate nu mai vin să voteze în turul al doilea”, susțin lideri din PSD.
Viorica Dăncilă i-a avertizat pe liderii de filiale că, dacă nu se vor mobiliza pentru prezidențiale, își vor pierde funcția. PSD a evitat să facă o analiză a rezultatelor de la europarlamentare pentru ca să nu apară tensiuni în organizații. Multe filiale au înregistrat scoruri cu mult sub ținta stabilită în timpul campaniei electorale.
Premierul are de partea sa mai mulți șefi de organizații. Președintele PSD Mehedinți i-a cerut să candideze la prezidențiale, iar scenariul se va repeta înainte de Comitetul Executiv. Mai mulți lideri de organizații îi vor cere lui Viorica Dăncilă să candideze la prezidențiale.
Tot de partea Vioricăi Dăncilă stă și tradiția PSD, care a avut mereu drept candidat la prezidențiale președintele partidului. Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta erau președinții PSD când au intrat în competiția pentru Cotroceni.
La ultimul Comitet Executiv, Gabriela Firea și Viorica Dăncilă au avut un schimb dur de replici. Cele două și-au făcut mai multe acuzații în fața colegilor de partid, semn că războiul este unul deschis.
Firea, colaborare cu ALDE și Pro România
Liviu Dragnea a fost cel care a lansat ideea candidaturii Gabrielei Firea pentru Palatul Cotroceni, chiar cu o seară înainte să fie condamnat.
Răspunsul primarului a fost unul categoric și a venit pe Facebook la sfârșitul lunii mai.
„Consider că PSD, în forurile statutare, trebuie să-și decidă candidatul la prezidențiale. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să preiau conducerea PSD. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc să candidez la președinție”, a scris Gabriela Firea.
Poziția sa s-a schimbat la două luni după acest mesaj. Vicepreședintele PSD susține că a fost sunată de mai mulți primari, care i-au cerut să intre în competiția internă pentru stabilirea prezidențiabilului. Ea mizează pe faptul că se află pe primul loc în sondajele comandate de PSD la capitolul încredere, fiind cel mai aproape de președintele Klaus Iohannis.
Gabriela Firea ia în calcul și o candidatură independentă dacă are susținerea celor de la ALDE și Pro România. O astfel de candidatură ar situa-o însă în afara PSD și ar risca excluderea din partid.
Probleme sunt însă și în relația ALDE–Pro România. Pentru ca Gabriela Firea să candideze ar trebui să existe o înțelegere între cele două partide, iar Călin Popescu Tăriceanu să renunțe la intenția de a candida la prezidențiale. Și cei din Pro România au anunțat că vor să aibă un candidat propriu la prezidențiale, printre numele vehiculate fiind cele ale Corinei Crețu și Sorin Câmpeanu.
O discuție pe acest subiect ar urma să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.
Negocieri pentru prezidențiabil
Tot atunci, va exista însă și o întâlnire între Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu. Este prima ședință a Coaliției după ce Comitetul Executiv a decis ca PSD să aibă candidat propriu la prezidențiale, elimând astfel varianta unui candidat comun cu ALDE.
Cei din PSD încearcă să obțină de la Tăriceanu menținerea guvernării, dar și un acord pentru turul al doilea al prezidențialelor. Cei din ALDE au fost nemulțumiți că au aflat de la televizor decizia partenerilor de guvernare și că totul s-a decis într-un moment în care Călin Popescu Tăriceanu era plecat în vacanță.
Meciul final în Comitetul Executiv al PSD
Prima decizie privind candidatul PSD la prezidențiale o să fie luată marți în cadrul Comitetului Executiv. Liderii de organizații vor veni cu mandat pe cine susțin pentru această bătălie. Validarea candidatului urmează să se facă la Congresul extraordinar programat pe 3 august. Chiar dacă nu este luat în calcul, Liviu Pleșoianu a declarat că va candida la prezidențiale chiar dacă PSD nu îl susține. El are de partea sa tabăra radicală din partid, cei care vor să continue linia naționalistă din finalul mandatului lui Liviu Dragnea.
Tabăra care așteaptă să preia puterea după prezidențiale
Chiar dacă disputa internă pentru prezidențiabil este una încinsă, există lideri care stau deoparte în acest război. Ei așteaptă să vadă care este scorul candidatului PSD la prezidențiale pentru a putea începe atacul pentru șefia partidului.
Printre numele care nu s-au implicat în bătăliile interne din ultima perioadă sunt cele ale lui Marcel Ciolacu și Olguța Vasilescu. De asemenea, există lideri PSD care declară că o înfrângere la prezidențiale ar echivala cu pierderea guvernării și plecarea Vioricăi Dăncilă din fruntea PSD. De altfel, peste șapte luni de la această bătălie internă este programat Congresul partidului, unde sunt puse la bătaie toate funcțiile, inclusiv cea de președinte PSD.
Facebook Forum