Linkuri accesibilitate

B. Netahyahu: Israelul va lua propriile decizii de apărare. Iranul amenință că va ataca din nou în cazul unei replici israeliene


Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că Israelul își va lua propriile decizii privind apărarea.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu spune că Israelul își va lua propriile decizii privind apărarea.

Israelul va lua decide singur în privința felului în care se apără, a declarat premierul Beniamin Netanyahu. Declarația vine pe fondul eforturilor internaționale și presiunilor diplomatice care cer Tel Aviv-ului să nu răspundă atacului iranian din weekend.

Declarațiile premierului Israelian vin după ce Beniamin Netanyahu s-a întâlnit cu miniștrii de externe german și britanic. Aceștia au călătorit în Israel pentru a convinge guvernul de la Tel Aviv să nu escaladeze conflictul cu Iran.

Biroul lui Netanyahu a transmis că premierul le-a mulțumit Annalenei Baerbock și lui David Cameron pentru sprijinul lor, dar le-a precizat: „Vreau să fie clar - vom lua propriile decizii, iar statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra”.

Anterior, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că este evident că Israelul intenționează să se răzbune pentru atacurile iraniene. La rândul ei, Annalena Baerbock a spus că escaladarea „nu va servi nimănui, nici securității Israelului, nici zecilor de ostatici aflați încă în mâinile Hamas, nici populației suferinde din Gaza, nici multor oameni din Iran care suferă ei înșiși sub regim”.

Iordania țară care a contribuit la apărarea Israelului în fața atacului iranian a avertizat că escaladarea trebuie evitată:

„Riscurile sunt enorme. Acest lucru (replica militară israeliană - n.red) ar putea trage întreaga regiune în război, ceea ce ar fi devastator pentru noi în regiune și vom avea implicații foarte, foarte grave pentru restul lumii, inclusiv pentru SUA”, a declarat ministrul de externe Ayman Safadi.

Presiunea diplomatică are loc și după ce autoritățile de la Teheran au avertizat că un atac israelian asupra Iranului va duce la un răspuns „masiv și dur”.

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a mers la Tel Aviv pentru a convinge autoritățile israeliene să nu escaladeze conflictul cu Iran.
Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a mers la Tel Aviv pentru a convinge autoritățile israeliene să nu escaladeze conflictul cu Iran.

Statele Unite, Uniunea Europeană și grupul G7 de națiuni industrializate au anunțat intenții de a impune sancțiuni și mai stricte împotriva Iranului, care să dea satisfacție Israelului și să îl convingă să nu escaladeze conflictul cu Iran.

Washingtonul declară că va viza cu sancțiuni programul iranian de rachete și drone în zilele următoare și se așteaptă ca aliații săi să urmeze exemplul.

La rândul lor, liderii UE discută sancțiuni posibile la summitul de la Bruxelles, la fel și miniștrii de externe ai G7 reuniți în Italia.

Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete împotriva Israelului în weekend, într-un atac care a provocat puține pagube după ce majoritatea proiectilelor au fost interceptate.

Atacul a venit după o lovitură israeliană asupra consulatului israelian din Damasc, pe 1 aprilie. I

Deși atacul iranian a produs pagube minore, Israelul e de părere că trebuie să riposteze pentru a păstra descuraja Iranul. Autoritățile de la Teheran au transmis că odată cu atacul cu rachete problema ar trebui să fie închisă și a avertizat că va riposta din nou dacă Israelul va face propriile represalii.

Presiunile diplomatice au amânat răspunsul Israelului

Radiodifuzorul public israelian Kan a raportat că, în urma discuțiilor cu președintele american Joe Biden, Beniamin Netanyahu a decis să nu continue cu planurile prestabilite de a lovi Iranul în cazul unui atac.

AFP citează surse ABC News care spun că „Israelul s-a pregătit și apoi a anulat loviturile de represalii împotriva Iranului în cel puțin două nopți în ultima săptămână”.

Și publicația Axios scrie că, la o reuniune a cabinetului de război de luni, oficialii israelieni analizat posibilitatea de a permite armatei să atace Iranul, dar ar fi renunțat din „motive operaționale”.

Printre posibilele reacții luate în considerare de cabinetul de război israelian se află posibilitatea de a ataca proxy-urile iraniene în altă parte a regiunii sau de a realiza inclusiv un atac cibernetic, au declarat sursele pentru ABC.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG