Linkuri accesibilitate

Ministerul britanic al Apărării: Forțe rusești de elită iau locul mercenarilor Wagner la Bahmut


Cea mai recentă actualizare de informații a ministerului arată că forțele aeropurtate rusești (VDV) și-au asumat un rol din ce în ce mai important în orașul devastat din estul Ucrainei și că elemente ale diviziilor de elită VDV separate au fost desfășurate în zonă.

Desfășurarea forțată a trupelor rusești de elită VDV la Bahmut după retragerea mercenarilor Wagner înseamnă că „întreaga forță rusă va fi probabil mai puțin flexibilă în reacție la provocările operaționale”, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Cea mai recentă actualizare de informații a ministerului arată că forțele aeropurtate rusești (VDV) și-au asumat un rol din ce în ce mai important în orașul devastat din estul Ucrainei și că elemente ale diviziilor 76 și 106 și două brigăzi VDV separate au fost desfășurate în zonă.

„VDV-ul este mult degradat față de statutul său de „elită” pre-invazie. Cu toate acestea, comandanții ruși au încercat probabil să mențină unele dintre aceste unități încă relativ capabile ca rezervă neangajată”, arată sursa citată.

Pentru că, în schimb, au fost forțați să-i desfășoare pentru a menține linia frontului în Bahmut, întreaga forță rusă este probabil să fie mai puțin flexibilă în reacția la provocările operaționale, prognozează ministerul britanic al Apărării.

Luptele au continuat la Bahmut, în estul Ucrainei, epicentrul războiului din Donețk. Rusia a continuat bombardamentele asupra orașului deja devastat și asupra împrejurimilor acestuia.

Cele mai grele lupte sunt în desfăurare pe linia de front Liman-Bahmut-Avdiivka-Marinka, din regiunea Donețk, anunța la sfârșitul lunii mai armata ucraineană, contrazicând din nou afirmația Moscovei că ar fi capturat Bahmutul.

Luptele au avut loc și în jurul localității Kupiansk din regiunea Harkov, unde forțele rusești încearcă să-și consolideze pozițiile, arată raportul armatei ucrainene.

Cel puțin două persoane au fost ucise și zeci au fost rănite în urma unei serii puternice de atacuri cu rachete și drone rusești asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv asupra capitalei, Kiev, pe 26 mai.

Două persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite atunci, inclusiv doi copii, într-un atac cu rachete asupra unui spital din Dnipro.

În schimb, în Rusia, guvernatorul regiunii Belgorod, de la granița cu Ucraina, a afirmat că armata ucraineană a realizat zeci de atacuri cu artilerie și drone în zona de frontieră, dar a precizat că nu au fost raportate victime.

Și oficialii din Krasnodar, oraș din sudul Rusiei, au declarat că două drone au avariat clădiri în centrul orașului fără a face victime. Oficialii de la Kiev nu au comentat acțiunile din interiorul Rusiei.

În plan diplomatic, agenda Kievului este acum dominată de eforturile de a grăbi livrarea avioanelor de luptă F-16 promise de aliații occidentali, mai avansate decât avioanele de război de fabricație sovietică pe care le are deja.

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat pe 26 mai că, potrivit calculelor sale, ar fi nevoie de aproape 50 de avioane F-16 pentru securizarea spațiului aerian al Ucrainei și, implicit, pentru contraofensivă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG