Majorarea de 0,75% aduce rata dobânzii la cel mai ridicat nivel din 2009 încoace. Decizia Băncii anulează eforturile desfășurate timp de mai mulți ani de a stimula creșterea pe piața europeană.
Creșterea dobânzii are loc după ce țările din Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor, cauzată de creșterea costurilor la energie de pe urma războiului din Ucraina și de reluarea neuniformă a activității economice după pandemia COVID-19.
„Consiliul guvernatorilor a luat decizia de astăzi și se așteaptă să majoreze în continuare ratele dobânzilor, pentru a asigura revenirea în timp util a inflației la...2%”, a precizat Banca Centrală Europeană.
BCE a repetat, însă, că va continua să reinvestească veniturile provenite din obligațiunile în valoare de 3,3 miliarde de euro pe care le-a cumpărat în cadrul Programului de achiziționare de active.
„Consiliul guvernatorilor intenționează să continue să reinvestească, în totalitate, plățile de capital din titlurile ajunse la scadență, achiziționate în cadrul Programului de achiziționare de active pentru o perioadă extinsă de timp”, a precizat BCE.
În cele din urmă, BCE a modificat termenii operațiunilor sale de refinanțare pe termen mai lung pentru a încuraja băncile să ramburseze anticipat aceste împrumuturi pe mai mulți ani.
BCE a majorat, de asemenea, rata la operațiunea sa principală de refinanțare, o licitație săptămânală de numerar la care băncile au apelat ani de zile, de la 1,25% la 2,0%, iar cea la facilitatea sa zilnică de creditare marginală de la 1,5% la 2,25%.
Banca Centrală Europeană a fost criticată în repetate rânduri pentru ritmul încet al măsurilor monetare luate pentru a încetini creșterea galopantă a inflației în zona euro.
Rata principală de depozit rămâne sub ratele dobânzilor la alte bănci centrale mari din Marea Britanie și America, unde ratele au început să crească de la începutul acestui an. Banca Angliei a fost prima dintre cele mai mari bănci centrale din lume care a început să majoreze ratele dobânzilor, la sfârșitul anului trecut.
La finalul lunii septembrie, Rezerva Federală a Statelor Unite a majorat rata fondurilor federale la un interval de 3-3,25% pentru a combate cel mai crescut nivel al inflației de la începuturile anilor 1980 până în prezent.
„Această mișcare arată că BCE continuă să răspundă la criticile privind rămânerea în urmă, în special în raport cu Fed, dar și la apelurile din ce în ce mai numeroase privind necesitatea de a pune un prag sub euro, în încercarea de a ține sub control inflația suplimentară importată (în special a prețurilor la energie) pe care a adus-o slăbiciunea sa”, a declarat Altaf Kassam, de la firma de consultanță State Street pentru publicația britanică The Times.
Potrivit Financial Times, măsura este în conformitate cu așteptările pieței și arată că experții BCE nu sunt încă pregătiți să încetinească ritmul de înăsprire a măsurilor monetare în ciuda criticilor venite din partea politicienilor europeni.