Linkuri accesibilitate

Banca Central Europeană: Probabil am depăşit cel mai rău moment al crizei


Christine Lagarde, președintele Băncii Central Europene
Christine Lagarde, președintele Băncii Central Europene

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a afirmat că cel mai dur moment al crizei coronavirusului a fost depășit, însă crede că revenirea la normalitatea anterioară pandemiei este puţin probabilă

Probabil am depăşit cel mai rău moment al crizei şi spun asta cu nelinişte pentru că ar putea exista un al doilea val”, a spus Christine Lagarde, într-o intervenţie online, în cadrul Northern Light Summit" , potrivit CNBC, citat de Mediafax.

BCE a estimat că PIB-ul zonei euro a căzut cu 16% în primele două trimestre din 2020.

Cu toate acestea, banca centrală se aşteaptă la revenirea creşterii economice în următoarele luni, pe măsură ce economiile din zona euro se redeschid.

După o contracţie de 8,7% pentru întreg anul 2020, BCE previzionează o revenire de 5,2% în 2021 şi de 3,3% în 2022.

Lagarde a avertizat că revenirea „va fi incompletă şi ar putea fi transformaţională”, considerând că lumea nu va mai fi la fel după pandemie.

Anumite modele de business se vor chinui să supravieţuiască şi să se adapteze noii lumi, în timp ce alte companii vor fi create pentru a adresa această realitate schimbătoare, a spus ea.

Lagarde consideră că într-o lume în care proximitatea ar putea deveni noul trend, „este posibil ca schimburile comerciale să se reducă semnificativ”.

Trebuie să fim foarte atenţi la cei mai vulnerabili dintre noi”, a adăugat şefa BCE.

BCE a anunţat luna aceasta o expansiune a programului de achiziţie de obligaţiuni, întrucât banca centrală s-a obligat la un program de achiziţie de datorie de 1.350 miliarde euro până în iunie 2021.

XS
SM
MD
LG