Linkuri accesibilitate

Cele patru scenarii propuse de Banca Mondială pentru impozitarea pensiilor speciale


Banca Mondială propune patru scenarii pentru pensiile de serviciu din sectorul civil: eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată,​ îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu, un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem și reformarea tuturor pensiilor speciale.

Potrivit Raportului de analiză, de evaluare a impactului şi a recomandărilor pentru reforma pensiilor speciale elaborat de Banca Mondială și remis duminică seara Agerpres de Ministerul Muncii, aceste scenarii nu se referă la indemnizaţiile parlamentarilor şi primarilor.

Scenariul 1: eliminarea tuturor pensiilor de serviciu

Un prim scenariu este eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toţi cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată.

Aceeaşi regulă ar putea fi aplicată şi celor care aveau doar un serviciu minim de pensie specială la o anumită dată.

Este foarte probabil ca o astfel de decizie să fie contestată în instanţă, existând precedentul când o astfel de încercare a fost făcută imposibil de implementat prin deciziile Curţii Constituţionale, se spune în raport.

Nu este clar dacă un alt efort similar ar putea avea succes. În plus, un număr mare de lucrători din aceste categorii sunt deja eligibili pentru pensionare, potrivit sursei citate.

Scenariul 2: îngheţarea tuturor pensiilor de serviciu

Această opţiune se referă la stoparea acumulării de beneficii suplimentare în viitor, fără a afecta drepturile deja câştigate.

Prin această abordare, s-ar menţine beneficiile pentru actualii pensionari şi pentru lucrătorii activi care întrunesc condiţiile de pensionare.

Cu toate acestea, pentru persoanele care la data respectivă nu întrunesc condiţiile de pensionare, se elimină integral dreptul la pensie de serviciu, se arată în document.

Scenariul 3: un nou plafon de referinţă pentru cei nou intraţi în sistem

Din această perspectivă, toţi lucrătorii nou intraţi după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici faţă de cele aflate în plată.

„Această abordare ar putea crea discriminare între lucrătorii aflaţi în situaţii similare. Doi lucrători în poziţii identice ar putea avea dreptul la beneficii de pensie semnificativ diferite în funcţie doar de data la care au fost angajaţi", atrage atenţia BM.

Scenariul 4: Reformarea tuturor pensiilor speciale


Al patrulea scenariu este opţiunea reformării pensiilor speciale pentru toţi.

Pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete, precizează Ministerul Muncii.

Principalul obiectiv al proiectului de lege este scăderea cheltuielilor bugetare şi eliminarea posibilităţilor de a abuza de sistemul de pensii de serviciu.

Prevederile proiectului de lege:

  • aliniază vechimea minimă în profesiile acoperite de pensiile de serviciu la cea a sistemului general,
  • uniformizează perioada de referinţă a câştigurilor pentru toate pensiile de serviciu,
  • reduce rata de înlocuire garantată a pensiilor de serviciu,
  • elimină majorarea ratei de înlocuire a vechimii suplimentare,
  • elimină cele mai evidente oportunităţi de a abuza de sistem (cum ar fi vechimea asimilată în afara profesiei pentru magistraţi şi capacitatea de a obţine pensie peste 100% din salariul net la momentul pensionării sau posibilitatea de a se pensiona cu pensie specială redusă cu o vechime de numai 4 ani în alte profesii care presupun pensii de serviciu public).

Toate aceste măsuri vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensii de serviciu şi ar creşte ponderea pensiilor acestora ca urmare a contribuţiile plătite, ceea ce întăreşte alinierea prestaţiilor la principiul contributiv, spune ministerul.

Documentul BM prevede şi o serie de recomandări:

  • alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu;
  • portabilitatea drepturilor de pensie obţinute cu serviciul militar, care ar permite o tranziţie mai uşoară în şi în afara armatei, deschizând calea unei convergenţe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general;
  • introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanţate de la buget, un mecanism eficient de reducere a inegalităţilor rezultate fiind impozitarea specială a cotei din beneficiul finanţat de la bugetul de stat;
  • modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraţilor.
  • închiderea planului de pensii aferent personalului aviaţiei civile.
  • revizuirea legislaţiei şi adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită o eficienţă sporită în gestionarea diferitelor planuri de pensii.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG