Linkuri accesibilitate

Banca Națională acuză PSD că îi folosește abuziv imaginea în spoturi electorale


Banca Națională a României (BNR) a transmis un mesaj în care dezaprobă ferm utilizarea de imagini și declarații mai vechi sau mai noi, scoase din context, ale unor specialiști BNR în spoturi de campanie electorală ale PSD.

„ BNR este o instituţie apolitică, independentă şi utilizarea abuzivă a unor asemenea declaraţii, care nu au conotaţie politică propriu-zisă, afectează statutul şi neutralitatea instituţiei noastre”, se precizează în comunicatul BNR.

BNR face un apel către toate partidele politice implicate în campania electorală să respecte caracterul apolitic al instituției și să nu utilizeze incorect și partinic puncte de vedere exprimate de diverși reprezentanți ai băncii, mai ales când acestea nu reflectă o abordare oficială asumată.

„BNR face un apel către toate partidele politice implicate în campania electorală să respecte caracterul apolitic al instituţiei şi să nu utilizeze incorect şi partinic puncte de vedere exprimate de diverşi reprezentanţi ai băncii, mai ales când acestea nu reflectă o abordare oficială asumată. Toate analizele şi punctele de vedere care reflectă poziţia BNR se regăsesc în rapoartele şi analizele publicate pe site-ul instituţiei sau în declaraţiile de presă ale Guvernatorului”, se mai menţionează în comunicatul remis de Banca Naţională a României.

Intervenția BNR vine după ce PSD s-a folosit în mai multe spoturi electorale de afirmațiile economistului-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea care vorbea de tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână în sistemul public drept o soluție de reducere a deficitului bugetar în 2021. PSD voia să inducă ideea unei viitoare austerități pe modelul 2009 care va duce la tăieri de salarii.

Declarațiile economistului-șef au fost nuanțate rapid de purtătorul de cuvânt al BNR care a susținut că cele spuse de economistul sunt doar o variantă, un punct de vedere, iar nu Lazea decide cum să se reducă deficitul bugetar, el exprimând doar opinii personale.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG