Linkuri accesibilitate

Patru bancheri din Elveția au fost condamnați după ce l-au ajutat pe prietenul lui Putin să înființeze un cont bancar


Sergey Roldugin este unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Vladimir Putin
Sergey Roldugin este unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Vladimir Putin

Patru bancheri acuzați că l-au ajutat pe un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin să mute milioane de franci prin bănci elvețiene au primit joi pedeapsa maximă cerută de procurori, însă sentințele sunt unele modice, relatează Reuters.

Procurorii elvețieni afirmă că Serghei Roldughin, un violoncelist și prieten apropiat al liderului de la Kremlin, a depus milioane de franci în conturi deschise la bănci elvețiene între 2014 și 2016.

Cei patru bancheri trimiși în judecată alături de acesta au fost acuzați că nu și-au respectat obligațiile de verificare a tranzacțiilor în pofida îndoielilor „obiective” care ar fi trebuit să apară în legătură cu acestea.

Principalul cap de acuzare este că aceștia nu au încercat să stabilească identitatea beneficiarului fondurilor, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

Procuratura a susținut că bărbații nu au făcut suficient pentru a determina identitatea adevăratului proprietar al fondurilor și nu era plauzibil ca Roldugin să fie adevăratul proprietar.

În acest caz au fost implicate sume de aproximativ 30 de milioane de franci elvețieni (31,84 milioane de dolari), a declarat procurorul Jan Hoffmann.

Asta în ciuda faptului că muzicianul, care figurează pe lista rușilor sancționați de Elveția, nu are nicio activitate ca om de afaceri.

Roldugin a fost printre zecile de membri ai cercului de apropiați al lui Putin sancționați de Occident, inclusiv în Elveția, după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Trei dintre bancheri sunt cetățeni ruși și al patrulea este un elvețian, toți lucrând la Zürich. Toți patru au fost găsiți vinovați joi și au primit pedeapsa maximă cerută de procurorii elvețieni: 7 luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare.

XS
SM
MD
LG