Linkuri accesibilitate

Bani de la partid pentru televiziuni și presă. PSD a cheltuit în șase luni de 33 de ori mai mult decât USR PLUS


Banii dați de partide pentru presă și propagandă pe primele șase luni ale anului. Partidele nu sunt obligate să prezinte defalcat unde trimit banii.

Rapoartele oficiale ale AEP arată că sumele cheltuite de partide pentru promovarea în presă și pentru propagandă depășesc 25 de milioane de lei (5 milioane de euro) în primele șase luni ale anului. PSD, principalul partid de opoziție, a alocat de 33 de ori mai mulți bani pentru presă decât USR PLUS.

Partidele care primesc bani de la bugetul de stat prin intermediul subvenției alocă sume consistente pentru promovarea în spațiul media. PSD a folosit în primele șase luni ale acestui an, care nu este unul electoral, aproape jumătate din suma încasată de la Autoritatea Electorală Permanentă în acest scop. Cu toate acestea, în mediul online sau la televiziuni nu au apărut semne distincte care să indice faptul că anumite articole sau spații de emisie ar fi beneficiat de finanțare din partea social-democraților.

Suma totală pe care partidele urmează să o încaseze în acest an este de peste 30 de milioane de euro. Anul trecut, la rectificare, au primit un supliment de 80 de milioane de lei (aproape 16 milioane de euro).

Analiza modului în care sunt cheltuiți banii arată că PSD și PNL se preocupă foarte mult de prezența lor în presă. La polul opus, USR PLUS și AUR alocă sume reduse sau chiar deloc pentru propagandă sau promovarea pe tv-uri, în presa scrisă sau online.

Sumele alocate de PSD pentru presă și propagandă în intervalul1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP.
Sumele alocate de PSD pentru presă și propagandă în intervalul1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP.
Sumele alocate de PNL pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP
Sumele alocate de PNL pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP
Sumele alocate de USR PLUS pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP
Sumele alocate de USR PLUS pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP

Partidele primesc însă sume mari de la bugetul de stat și rămân cu banii în cont. În primele trei luni ale anului, partidele care primesc subvenție au încasat peste 50 de milioane de lei (10 milioane de euro), dar au avut cheltuieli de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro). În doar trei luni, PSD a reușit să rămână în vistierie cu peste 10 milioane de lei (2 milioane de euro). Cu toate acestea, partidele refuză reducerea subvenției încasate.

Bani pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie. Sursa: date AEP
Bani pentru presă și propagandă în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie. Sursa: date AEP
Banii acordați de partide presei din subvenția încasată în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP. Explicație grafic: roșu - suma încasată ca subvenție. galben - suma alocată din subvenție pentru propagandă și presă.
Banii acordați de partide presei din subvenția încasată în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021. Sursa: date AEP. Explicație grafic: roșu - suma încasată ca subvenție. galben - suma alocată din subvenție pentru propagandă și presă.

Europa Liberă a prezentat cazul Pro România care a cheltuit peste 133.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini electrice, marca Tesla. Totul din subvenție și fără a exista o informare în spațiul public despre această achiziție de lux.

Partidele nu sunt obligate să prezinte defalcat unde trimit banii, ci doar pe categorii. Din acest an, Autoritatea Electorală Permanentă a impus partidelor care încasează subvenție să prezinte un raport lunar privind modul în care au cheltuit sumele primite. Transparența rămâne un deziderat, cu excepția USR PLUS. Este singurul partid care a creat o platformă pe care se pot vedea toate cheltuielile efectuate. Celelalte partide invocă contractele confidențiale și fug de transparență. PSD rămâne partidul care încasează anual cei mai mulți bani publici și care refuză mereu să prezintă date oficiale despre modul în care au cheltuit sumele.

Geci fără factură de două milioane de dolari pentru partidul lui Victor Ponta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

Septimius Pârvu (Expert Forum): Aș vrea să văd pe ce se duc acești bani

Lipsa de transparență și sumele prea mari încasate de partide sunt probleme ridicate și de expertul Septimius Pârvu.

„Nu vedem niște rapoarte detaliate, care sunt contractele. Legislația nu obligă partidele să le facă transparente, pot cheltui pe ce vor. Dacă obligi o primărie să facă achiziție de carioci și agrafe, nu este ok ca un partid să arunce zeci de milioane sau să își cumpere mașini de lux”, a spus Pârvu pentru Europa Liberă.

Comisia de la Veneția și alte organisme internaționale au recomandat ca subvențiile primite de partide să fie calculate în funcție de necesități. Curtea de Conturi a propus ca sumele necheltuite într-un an să fie returnate.

Scandalurile nu au ocolit finanțarea partidelor. Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar partidul lui Victor Ponta a achiziționat un bolid de lux din subvenție.

„Partidele mari vor strânge acești bani și o să ajungă cu zeci de milioane în 2024 când vor avea munți de bani cu care vor intra în campanie. Sumele sunt în prezent nejustificat de mari. E un cerc vicios, partidele își stabilesc sumele pe care și le acordă. Prea mulți bani, prea puțini bani pentru dezvoltarea partidelor, prea puțină transparență”, este poziția lui Septimius Pârvu, Expert Forum.

Alianța pentru Unirea Românilor încasează subvenție de la bugetul de stat, dar nu a cheltuit decât sume infime. Nu a plătit vreun leu pentru presă sau propagandă și nici pentru achiziția de bunuri mobile și imobile.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG