Linkuri accesibilitate

Kamala Harris acceptă nominalizarea democrată pentru președinție. Barack și Michelle Obama o susțin energic


Kamala Harris a acceptat nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru a candida la funcţia de preşedinte al SUA.
Kamala Harris a acceptat nominalizarea din partea Partidului Democrat pentru a candida la funcţia de preşedinte al SUA.

Fostul președinte SUA, Barack Obama, și soția lui, Michelle Obama, au susținut-o energic pe Kamala Harris în cea de-a doua seară a Convenției Naționale Democrate. Ambii le-au cerut oamenilor să iasă la vot în condițiile în care rezultatul alegerilor din noiembrie va fi foarte strâns.

Tonul discursurilor lui Michelle și Barack Obama a fost plin de speranță, dar amândoi au atras atenția că, în ciuda avântului campaniei Kamalei Harris, victoria nu este garantată.

„Vom alege lideri care vor lupta pentru America plină de speranță și orientată spre viitor în care credem. (...) Să ne apucăm de treabă”, a spus fostul președinte Barack Obama în discursul său.

El a spus audienței la Convenția Națională Democrată că țara este pregătită pentru un președinte precum Kamala Harris și că cei mai mulți americani își doresc o țară mai bună, nu o societate divizată.

„America este pregătită pentru un nou capitol. America este pregătită pentru o poveste mai bună. Suntem pregătiți pentru un președinte Kamala Harris. Și Kamala Harris e pregătită pentru job”, a adăugat el.

Barack Obama l-a criticat în discursul lui pe candidatul republican Donald Trump. Obama a afirmat că Trump și „donatorii săi înstăriți” cred că „câștigul unui grup” este „pierderea altui grup”.

„Pentru ei, libertatea înseamnă că cei puternici pot face orice doresc, fie că este vorba de lucrători care încearcă să organizeze un sindicat sau să pună otravă în râuri sau să evite plata taxelor așa cum trebuie să facă toată lumea”, adaugă el.

Fostul președinte american Barack Obama consideră că Statele Unite sunt pregătite pentru un președinte Kamala Harris.
Fostul președinte american Barack Obama consideră că Statele Unite sunt pregătite pentru un președinte Kamala Harris.

Democrații, spune el, „au o idee mai largă de libertate” care le permite muncitorilor să-și întrețină familiile, „să respire aer curat și să bea apă curată” și să-și trimită copiii la școală fără să-și facă griji dacă se vor întoarce acasă. „Aceasta este America în care cred Kamala Harris și Tim Walz”, a spus Obama.

Fostul președinte a adăugat că Donald Trump este „periculos” pentru că vede puterea doar ca pe „un mijloc de a-și atinge scopurile”.

Soții Obama vorbesc despre „puterea speranței” în discursurile de susținere a Kamalei Harris la Convenția Democrată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00

„A ucis un acord bipartizan privind imigrația care ar fi ajutat la securizarea graniței noastre de sud, deoarece a crezut că încercarea de a rezolva problema i-ar afecta campania”. „Nu pare să-i pese dacă mai multe femei își pierd libertățile reproductive, deoarece nu îi va afecta viața”, a mai spus fostul președinte SUA.

În contrast, Kamala Harris, a spus Barack Obama, va fi concentrată pe problemele cetățenilor și „nu se va ocupa doar de propriii ei alegători și îi va pedepsi pe cei care refuză să îngenuncheze”.

Obama a mai spus despre candidatul democrat pentru funcția de vice-președinte, Tim Walz, că este „genul de persoană care ar trebui să fie în politică - cineva care s-a născut într-un oraș mic, și-a servit țara, a predat copiilor, a antrenat fotbal și a avut grijă de vecinii săi".

Obama a atras atenția că victoria candidaților Harris și Walz „nu va fi ușoară”.

„Treaba noastră este să convingem oamenii că democrația poate da rezultate”, a îndemnat Barack Obama.

Michelle Obama: „Speranța a revenit”

Înainte de discursul lui Barack Obama la Convenția Națională Democrată a vorbit de la tribună și soția lui, Michelle Obama.

Ea a avertizat că urmează o luptă electorală dificilă, dar a afirmat că „speranța a revenit”.

Michelle Obama le-a spus democraților că „nu ar trebui să uităm cu ce ne confruntăm”, chiar dacă e un moment în care campania Harris-Walz are avânt.

Fosta Primă Doamnă a SUA, Michelle Obama, a avertizat că lupta electorală va fi una dificilă.
Fosta Primă Doamnă a SUA, Michelle Obama, a avertizat că lupta electorală va fi una dificilă.

Michelle Obama a mai spus că Donald Trump „a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i face pe oameni să se teamă de noi”.

„Viziunea sa limitată și îngustă asupra lumii l-a făcut să se simtă amenințat de existența a doi oameni muncitori, foarte inteligenți și de succes, care s-au întâmplat să fie și negri”, spune ea, referindu-se la ea și la Barack Obama.

Obama l-a acuzat, de asemenea, pe Trump că „promovează minciunile urâte, misogine și rasiste ca inlocuitor pentru idei reale”.

Convenţia Partidului Democrat, la care Kamala Harris va fi învestită candidat al partidului la alegerile prezidențiale din Statele Unite (5 noiembrie), a început luni, pe 19 august, la Chicago. La eveniment participă, conform paginii evenimentului, 50.000 de oameni, dintre care 5.000 sunt delegați și 15.000 sunt jurnaliști.

În aceeași zi, în Milwakee, Kamala Harris a urcat pe scenă, alături de Tim Walz, la un miting electoral. Cei doi au fost anunţaţi drept candidaţii Partidului Democrat pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte ai SUA.

Kamala Harris a spus la miting că alegerile prezidenţiale din SUA se reduc la o singură întrebare: „În ce fel de ţară vrem să trăim? O ţară a haosului, a fricii şi a urii? Sau o ţară a libertăţii, a compasiunii şi a statului de drept?”.

Și Kamala Harris le-a cerut susținătorilor să se mobilizeze. „Nu, nu am câştigat încă”, i-a spus ea unui participant la miting.

Amintind că rivalul său republican a promis că va fi un „dictator” în prima sa zi de mandat, Kamala Harris a spus că Donald Trump nu trebuie să mai ajungă „niciodată” la Casa Albă.

Articol redactat cu informații transmise de Reuters, AP și AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG