Linkuri accesibilitate

Bărbat din județul Brașov, acuzat de terorism, arestat pentru 30 de zile


Procurorii DIICOT au reținut un bărbat acuzat de terorism.
Procurorii DIICOT au reținut un bărbat acuzat de terorism.

Un bărbat din județul Brașov, acuzat de terorism, a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii de la investigarea criminalității organizate îl acuză de radicalizare și că fi deținut și distribuit online materiale despre confecționarea de dispozitive explozive artizanale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) spun că, în cursul anului 2023, bărbatul și-a creat un cont pe o platformă de socializare. Aici, ar fi lăudat organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu și pe liderii acestora. Intenția lui, spun procurorii, ar fi fost să instige la săvârşirea unui act de terorism.

În 2023, arată acuzațiile, bărbatul ar fi accesat în mod repetat, de pe același cont, materiale de propagandă teroristă. El ar fi deţinut, fără drept, acest tip de documente - era în curs de radicalizare.


Procurorii îl acuză pe omul din județul Brașov și că ar fi accesat şi distribuit în mediul online „un material cu instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanţe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârşire sau sprijinire a săvârşirii unor acte de terorism” (sursa: comunicat DIICOT).

Pe 15 noiembrie, locuința bărbatului a fost percheziționată, iar procurorii ar fi găsit acolo „sistemele informatice utilizate la săvârşirea infracţiunilor”.

Joi, pe 16 noiembrie, bărbatul a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile - decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti.

Cazul a ajuns în atenția procurorilor la sesizarea Serviciului Român de Informaţii şi a beneficiat de sprijinul de specialitate al acestei instituții.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG