Linkuri accesibilitate

Ce mecanisme îi fac pe oameni să ignore un om căzut în stradă


Ce mecanisme îi fac pe oameni să ignore un om căzut în stradă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

O filmare care arăta un bărbat întins pe o șosea din Alba pe care îl ocolesc nouă mașini, fără să oprească, a inflamat opinia publică online. Nu este primul caz din ultima vreme care creează discuții în societate. Psihologii spun că lipsa de reacție nu este un semn al indiferenței.

În noiembrie 2022, un adolescent de 13 ani din Drobeta Turnu Severin, băiat de preot, își pusese capăt zilelor. Mărturiile apropiaților de după gestul adolescentului au scos la iveală detalii terifiante. Copilul era agresat permanent de tatăl său. Nimeni nu spusese autorităților nimic până atunci.

Trei luni mai târziu, imaginile surprinse de camere de supraveghere arată un bărbat întins pe o șosea din Alba pe care îl ocolesc nouă mașini până ca una să se oprească. Ulterior, aflăm că imaginile făceau parte dintr-un experiment pentru testarea reacției cetățenilor.

„Nu, nu suntem nici răi sau cinici, nici nu ne-au abrutizat războiul sau pandemia”, explică Simona Tache. Psihologul spune că toate evenimentele se explică, la nivel psihosociologic, prin ceea ce specialiștii au numit difuzare sau diluare a responsabilității.

XS
SM
MD
LG