Linkuri accesibilitate

VIDEO | Dan Barna: „​AUR, un partid de extremă dreapta. Norocul României s-a terminat"


În interviul acordat Europei Libere, Dan Barna a vorbit pe larg despre pericolul extremismului.
În interviul acordat Europei Libere, Dan Barna a vorbit pe larg despre pericolul extremismului.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, vicepremierul Dan Barna, co-președinte al USR PLUS spune că odată cu protestele față de restricțiile COVID, care au degenerat în violențe, România are confirmarea faptului că în Parlamentul României se află un partid de extremă dreaptă, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

„Am văzut că liderii acestui partid au fost în fruntea manifestațiilor din București. România a avut norocul mai mult timp să nu aibă un partid extremist în Parlament. Acel noroc s-a terminat. /.../ La aceste alegeri, în contextul crizei pandemice din România, o parte din electorat, fie cei cu agendă extremistă, fie cei foarte afectați, au văzut în acest nou partid o soluție salvatoare. Iată că vedem că ei nu aduc vreo soluție, aduc violență, aduc xenofobism, aduc ură și aduc acest lucru de negândit în care medicii și asistentele sunt acuzați că luptă ca să le salveze copiii, prietenii, vecinii, bunicii. De asta spun că e un partid extremist. A te duce la spital, acolo unde e prima linie a luptei cu virusul, și să-i acuzi pe acei oameni că te asasinează, arată nu doar extremism, ci și prostie crasă și rea credință", spune Dan Barna.

Acesta a făcut un apel ca oamenii „să nu ridice din umeri când văd grotescul și aberațiile susținute de simpatizanții AUR. Le spun oamenilor să reacționeze, să transmită la rândul lor mesaje în bulele lor că trebuie respectate regulile, mesaje că poartă mască, să transmită mesajul că există bucata mare de Românie care înțelege că singura soluție pe care o avem este să respectăm în continuare aceste măsuri, este să mergem să ne vaccinăm, nu avem altă variantă.”

Dreptul la protest nu însemnă violență și extremism, spune vicepremierul Dan Barna:

Dan Barna - „AUR este un partid extremist"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00

Europa Liberă: De ce definiți AUR definiți ca un partid extremist?

Dan Barna: „​În fruntea acelor manifestații au fost liderii acestui partid, iar mesajele liderilor sunt din această zonă de extremă în care ni se explică hilar, ne explica domnul Simion că oamenii se îmbolnăvesc dacă stau în casă. Legătură cu știința, cu realitatea medicală, cu ce spun experții nu doar în România, pe tot globul, că distanțarea socială, limitarea interacțiunii sunt singurele căi prin care, până la vaccinare, reușim să ne protejăm de virus. Avem această pseudo-știință a știrilor false în care ni se explică că ne îmbolnăvim dacă stăm acasă."

Europa Liberă: Pentru această declarație considerați AUR ca fiind un partid extremist?

Dan Barna: „​Nu doar pentru această declarație. Am văzut manifestările din Parlament, am văzut amenințările pe care le-a primit marea noastră actriță Maia Morgenstern, am văzut manifestările de la Timișoara, Brașov. E imaginea fabuloasă în care un om cu masca de oxigen pe față, în spital, suferind evident, privea manifestanți care explicau că nu există COVID și că nu trebuie purtată mască. În momentul în care un partid își asumă să rostogolească aceste știri false este într-o zonă de extremă. Manifestările violente din cursul nopții, atacuri asupra forțelor de ordine, sunt evident asociate acestei organizații, partid."

Europa Liberă: Cum s-a ajuns la această falie să fie criticați doctorii, să existe scandări xenofobe, un mesaj al urii?

Dan Barna: „​Din păcate, întotdeauna, într-o perioadă de criză, într-o perioadă dureroasă pentru societate, iar aici sunt oameni care suferă pentru că nu pot să meargă copiii la școală, pentru că suferă zone importante din economie de care aceste persoane depind. Este o suferință pe care o înțeleg, sunt solidar cu acești oameni și le înțeleg suferința. Încercăm să fim cât mai aproape de ei, am început plățile pentru măsura M2, acele companii care sunt afectate de pandemie, dar întotdeauna în astfel de situații extreme înflorește. Există o componentă în societate, care din lipsă de informații, din multe motive, din interese ale unor forțe care se opun Guvernului, se duc într-o zonă de extremă unde înfloresc astfel de organizații. Din păcate, este situația care a făcut posibilă și cel mai dureros fenomen al secolului trecut, mă refer la ce s-a întâmplat în Germania începând cu 1933. Și atunci, într-o perioadă de criză a fost posibilă creșterea acelui partid social-naționalist care aproape a distrus Europa. La fel a fost și în România, mișcarea legionară pe aceeași situație de criză dată de o guvernare neperformantă și de criza europeană în ansamblu. În situații de criză se naște o forță extremă care pare soluția salvatoare. La aceste alegeri, în contextul crizei pandemice din România, o parte din electorat, fie cei cu agendă extremistă, fie cei foarte afectați, au văzut în acest nou partid o soluție salvatoare. Iată că vedem că ei nu aduc vreo soluție, aduc violență, aduc xenofobism, aduc ură și aduc acest lucru de negândit în care medicii și asistentele sunt acuzați că luptă ca să le salveze copiii, prietenii, vecinii, bunicii. De asta spun că e un partid extremist. A te duce la spital, acolo unde e prima linie a luptei cu virusul, și să-i acuzi pe acei oameni că te asasinează, arată nu doar extremism, ci și prostie crasă și rea credință."

Interviul integral cu vicepremierul Dan Barna, despre măsurile anti-COVID și reacția societății, reformele asumate de Coaliție , dar și sincopele din cadrul acesteia, va fi difuzat integral marți, 31 martie. 2021.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG