Linkuri accesibilitate

Barna: Votul USR privind închisoarea la domiciliu, o eroare. La Cameră votăm împotrivă


Președintele USR, Dan Barna

Președintele USR Dan Barna spune că votul colegilor săi din Senat la proiectul privind închisoarea la domiciliu a fost o eroare care va fi îndreptată la Camera Deputaților, unde USR va vota împotrivă.

„Am primit mai multe întrebări legate de votul colegilor mei senatori la proiectul de lege PNL cu închisoarea la domiciliu, proiect corelat cu cel privind brățara electronică de urmărire. Ca să clarific această temă și să revenim la prioritățile reale din aceste zile precizez că acel vot a fost o eroare, iar USR va vota la Camera Deputaților, cameră decizională, împotriva acestei inițiative”, a scris liderul USR, Dan Barna, pe pagina sa de Facebook.

Condamnații la până la şapte ani ar putea executa pedeapsa la domiciliu după ce Senatul a adoptat joi două proiecte de lege care permit ca mai multe categorii de deţinuţi să poată să îşi execute pedeapsa la domiciliu, cu supraveghere prin intermediul unei brăţări electronice.

Potrivit celor două proiecte legislative iniţiate de senatorul PNL Alina Gorghiu, executarea pedepsei la domiciliu ar urma să fie posibilă în următoarele condiţii:

  • pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani
  • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare
  • infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii
  • în raport de persoana infractorului, de conduită avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliul a pedepsei închisorii este suficientă.

Totodată, sunt prevăzute şi faptele pentru care nu se va putea dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii:

  • iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată
  • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor
  • faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni săvârşite asupra unuo membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau de minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
  • persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de inlesnire ori pentru tentativă la acestea.

Iniţiatorul proiectelor de lege, Alina Gorghiu, precizează că nimeni nu va fi eliberat din închisoare în urma acestor acte normative, instanța de judecată fiind cea care poate decide acest lucru.

„Văd că am generat dezbatere în spaţiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marţi, la Senat, de toţi colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepţia a două abţineri. Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanţa de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare şi cine la domiciliu. Doar pentru infracţiuni uşoare! Nu se aplică celor care au săvârşit infracţiuni de corupţie, de serviciu, precum şi alte infracţiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea ataşată.

Aceste măsuri sunt în legislaţia tuturor statelor europene şi sunt considerate benefice”, a scris Gorghiu, pe Facebook.

Cele două proiecte legislative urmează să fie dezbătute şi votate de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG