Linkuri accesibilitate

Bartók n-a păstrat distanța socială. Revista presei maghiare


Béla Bartok alături de familia etnomuzicologului Constantin Brăiloiu, Budapesta, 1937.

Din ediția de azi: Academia își alege noul președinte. Un despot în Europa. Cel mai luminat cer al Europei. Autostradă cu cântec. Academie de Hochei la Sângeorgiu de Mureș. A murit cel mai îndrăgit grădinar al Ungariei. Anul solidarității.

ACADEMIE NOUĂ // Academia Ungară de Științe (MTA) își anunță astăzi noul președinte, după ce miercuri, ședința online a adunării a fost amânată pentru că serverele MTA n-au putut procesa volumul de informație, scrie Qubit. Candidați sunt doi cercetători de marcă: neurobiologul Tamás Freund și psiholingvistul Csaba Pléh. Săptămânalul MagyarNarancs publică un interviu cu favoritul scrutinului, Tamás Freund, apropiat FIDESZ, în timp ce portalul Infostart, unul cu Csaba Pléh. Câștigătorul va conduce MTA timp de trei ani, după o perioadă în care politicul a exercitat asupra instituției presiuni fără precedent în ultimii 30 de ani.

PROFIL // Site-ul de limbă engleză VisegradInsight publică un articol amplu pe marginea recentei cărți a istoricului italian Stefano Bottoni: Orbán. Un despota in Europa. Numindu-l campion transnațional al restaurării politice, Bottoni, bun cunoscător al dedesubturilor politice de la Budapesta, oferă o incursiune istorico-sociologică în cariera politică a premierului ungar și o analiză pe mai multe planuri a fundamentelor și traiectoriei regimului pe care Orbán a început să îl construiască acum un deceniu. Premisa metodologică a cărții: acțiunea politică valorează infinit mai mult ca bravadele retorice.

DEZACORDURI // Deciziile luate acum un secol la Trianon au lăsat destulă amărăciune în sufletele maghiarilor, drama pierderii de teritorii proiectându-se sub diferite forme, de la obiectele de uz cotidian, la cultura populară și la creațiile artistice ale vremii. Impactul s-a reflectat astfel și în arta muzicală maghiară, despre care vorbește Anna Dalos, istoric la Institutul de Muzicologie din cadrul Academiei Ungare de Științe, într-un interviu acordat portalului 24HU.

Prezentând povestea post-Trianon a mai multor compozitori maghiari celebri, Anna Dalos spune că Béla Bartók a fost un oponentul oricărei forme de naționalism, compozitorul susținând faptul că popoarele de pe teritoriul Ungariei de odinioară - referindu-se, desigur, la țărănime - au trăit în deplină armonie. Luările sale de poziție îndreptate împotriva naționalismului iredentist n-au rămas fără reacții, marele muzician devenind ținta a numeroase atacurilor în Ungaria, Bartók fiind etichetat și filo-român pentru că nu era dispus să abordeze muzica populară românească de pe pozițiile naționaliste și cele ale ideologiei superiorității culturale maghiare, mai spune Dalos.

Bartók, însă, nu a descoperit toleranța și gustul pentru alteritate după Trianon. Bănățean pursânge, născut la Sânnicolau Mare, el compusese o suită de șase piese scurte, intitulate Dansuri populare românești, încă înainte de 1920. Cântecele au fost strânse de muzician în peregrinările sale prin satele din Transilvania, înregistrările fiind făcute pe un fonograf Edison pentru Institutul de Muzicologie al Academiei Ungare. Versiunea lor originală poate fi ascultată aici.

CEL MAI LUMINAT CER // Festivalurile de muzică din Ungaria, inclusiv popularul Festival Sziget, au fost amânate vara aceasta din cauza epidemiei, motiv pentru care, în compensație, Ministerul Turismului a anunțat că jocul de artificii de pe 20 august, când se celebrează ziua Sfântului Ștefan, una dintre cele mai importante sărbători naționale ale Ungariei, va fi cel mai mare din Europa. Momentul nu va si spectaculos doar pe cer, ci și în buzunarele maghiarilor: jocul de artificii va costa guvernul de la Budapesta 2,83 milioane de euro din totalul de 18,4 milioane cât au fost alocate celor trei zile de fiesta dedicate momentului, scrie blogul HungarianSpektrum.

BUGETUL ARMATEI // Continuă investiţiile în dezvoltarea sistemului de apărare, a declarat ministrul apărării din Ungaria, Tibor Benkő, postului public de televiziune M1, citat de agenția de presă ungară MTI. Benkő a precizat că, în 2021, bugetul apărării Ungariei va fi cu 459,5 milioane de euro mai mare, iar 25-30% din totalul bugetului de 2,2 miliarde euro vor fi cheltuiţi pentru dezvoltare. Ministrul a subliniat că procentul alocat cheltuielilor pentru apărare va fi, anul viitor, de 1,66% din PIB, Ungaria apropiindu-se astfel de procentul de 2% solicitat de NATO.

ANUL SOLIDARITĂȚII // Cu ocazia centenarului Tratatului de la Trianon, Muzeul Naţional al Ungariei organizează o expoziţie de fotografii care va fi deschisă publicului doar în toamnă, din cauza epidemiei. Până atunci, însă, muzeul pune la dispoziţia publicului câteva fragmente din patrimoniul cultural al Bazinului Carpatic, sub forma unei galerii foto virtuale, scrie MTI. Expoziţia Anul solidarităţii - galerie fotografică virtuală cuprinde o selecţie din patrimoniul cultural şi artistic al regiunilor pierdute de Ungaria în 1920.

ACADEMIA DE HOCHEI // Academia de Hochei a Ținutului Secuiesc construiește un patinoar artificial la Sângeorgiu de Mureș, sat aflat în imediata vecinătate a orașului Târgu-Mureș. Patinoare artificiale similare, acoperite cu balon presostatic, funcţionează deja la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Gheorgheni. Odată cu inaugurarea patinoarului din Sângeorgiu de Mureş, Academia de Hochei din Ţinutul Secuiesc va putea oferi, în opt centre, posibilitatea pentru pregătire profesională şi, parţial, infrastructura necesară pentru noua generaţie a hocheiului, notează MTI.

FFW // Origo: Mai bine de 70 de artiști din lumea teatrului susțin, printr-o scrisoare deschisă, adoptarea inițiativei legislative care propune resetarea normelor de funcționare a Universității de Teatru din Budapesta. // A murit Ennio Morricone. Săptămânalul MagyarNarancs își ia rămas bun de la muzician publicând un interviu cu acesta din 2017. // În ultimul sfârșit de săptămână, traficul auto din Ungaria a fost un coșmar: șapte persoane și-au pierdut viața, 34 au fost accidentate grav și 87 au suferit răni ușoare, anunță PoliceHu. // Piramidele de pământ din Marea Câmpie Ungară (Alföld), construite acum cca. 5500 - 5700 de ani, sunt mai vechi decât cele din Egipt, scrie 24Hu. // Site-ul de istorie Arcanum a realizat o hartă la rezoluție mare a granițelor stabilite prin Tratatul de la Trianon. // TransylvaniaNow anunță că Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa Centrală, este în pericol. // Transindex: A murit, la 101 ani, György Bálint, personalitate îndrăgită în Ungaria pentru emisiunile sale televizate și pagina de internet dedicate grădinăritului.

La final, câteva acorduri ale unei autostrăzi cântătoare din Ungaria:

https://www.youtube.com/watch?v=RHCLq8M97Qc

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG