Linkuri accesibilitate

Doi foști colaboratori al bazei de la Kogălniceanu, anchetați după ce au folosit informații nepublice despre transporturile militare


După ce a obținut informații din interior, un fost angajat al bazei M. Kogălniceanu a comunicat apropiaților date despre licitația de transport.

DNA a început urmărirea penală față de trei persoane și trei firme care au folosit informații nepublice din baza militară americană „Mihail Kogălniceanu”. Ei au avantajat firme de transport prietene care, știind ofertele de preț, au încheiat contracte cu americanii în valoare de 16 milioane de euro.

Din informațiile Europa Liberă, totul a pornit de la un fost angajat al unei firme românești care avea contract cu armata americană și, implicit, cu baza militară din Constanța.

Este vorba de Daniel Ciocan care a avut în perioada mai 2019 - septembrie 2022, funcția de coordonator transport (transportation coordinator) în Departamentul Transporturi din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu.

El era acreditat și autorizat să gestioneze și să lucreze cu informații confidențiale -„business sensitive”. „Acest statut i-ar fi permis suspectului să aibă acces autorizat neclasificat, la sistemul Departamentului de Apărare al USA - Departament of Defense (DoD) în legătură cu activitatea zilnică, în cadrul domeniului de transport”, se arată într-un comunicat al procurorilor anticorupție.

Informații despre contracte

Ciocan ar fi pus la dispoziția lui George Claudiu Necula și Elenei Rodica Bâldea, sora lui Necula, cei care controlau societățile comerciale SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL informații nepublice „referitoare la contractele comerciale încheiate de firmele din România cu două agenții autorizate de Forțele Armate ale USA să negocieze și să încheie contracte cu contractori agreați”.

Soldați americani în timpul unui marș la baza de la Kogălniceanu - Constanța
Soldați americani în timpul unui marș la baza de la Kogălniceanu - Constanța

Potrivit procurorilor, acele informații ar fi privit prețurile cadru minimale și maximale, generale, oferite pe categorii de transport, kilometri, capacitate gabaritică, pe categorii precise de mijloace de transport, date privind punctul de plecare, punctul de sosire și rute strict stabilite, pentru România și alte țări din Europa.

Afacere de milioane

Accesul la datele respective ar fi permis celor trei firme să încheie mai multe contracte în contextul de mai sus și să încaseze de la de la autoritățile americane suma totală de 16.321.445 de euro.

Pentru aceste „servicii” Ciocan ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri diverse sume de bani, un teren în suprafață de 574 mp situat în municipiul Constanța, cu o valoare declarată de 250.000 lei și un autoturism AUDI Q7, cu o valoare declarată de 170.000 lei.

Claudiu George Necula a ocupat și el funcția de „transportation coordinator”, dar a fost concediat în luna aprilie 2019, ca urmare a încălcării unor prevederi din regulamentul intern al bazei militare.

Cine administrează firmele

Potrivit DNA, în cauză a fost dispus sechestru pe 531.450 de euro și 1.501.847 de lei, bani ridicați cu ocazia perchezițiilor efectuate la sediile ce lor trei firme și la domiciliul lui Necula.

Conform termene.ro, SC Alessia Pro Trans Spedition SRL este deținută în proporție de 100% de Elena Rodica Bâldea. Anul trecut, firma a avut un profit net de 1,6 milioane de lei.

- Luxortransrom SRL este deținută de George Claudiu Necula și de Ionuș Budeș, ambii cu câte 50 procente, societatea fiind administrată de Necula.

- SC Mrln Shippping Grup SRL este administrată și deținută de Ionuț Budeș.

Budeș, Bâldea și Necula nu au putut fi contactați deoarece și-au închis telefoanele imediat după publicarea comunicatului DNA.

Dosarul a început în septembrie 2022, când DNA anunța că face 26 de percheziții domiciliare în câteva zeci de locații reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. Atunci, procurorii anunțau că beneficiază de sprijin din partea autorităților judiciare ale SUA.

Alte fraude descoperite la baza aeriană

Nu e prima data când baza militară Kogălniceanu e ținta afaceriștilor de tot felul sau a hoților de combustibil.

În toamna anului trecut, șapte militari şi un civil au fost reţinuţi de procurorii militari sub acuzaţia că au furat din unitatea militară şapte tone de combustibil (motorină şi kerosen). Ei au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Constanţa.

Pe 15 noiembrie 2022, procurorii au făcut 50 de percheziții atât la baza militară, cât și la locuințele unor suspecți și martori.

Baza aeriană de la Kogălniceanu este una dintre cele mai dotate din punct de vedere militar din Europa
Baza aeriană de la Kogălniceanu este una dintre cele mai dotate din punct de vedere militar din Europa

În 2015, omul de afaceri Dumitru Martin, acţionar la Polaris Constanţa alături de fosatul deputat PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI în 1 decembrie, pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York.

El fusese invitat la o întâlnire la San Francisco de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea dării/luării de mită.

Mită pentru containere

Potrivit procurorilor, Polaris M Holding, plătise cu trei luni înainte de arestare, suma de 100.000 de dolari - ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari - unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care coopera cu FBI.

Suma de bani ar fi fost oferită ca mită în vederea obţinerii unui contract prin care Polaris să furnizeze forţelor aeriene americane staţionate la baza Mihail Kogălniceanu din România, pe o perioadă de cinci ani, containere de transport şi depozitare. Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI.

În 2017, Martin a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru mită, de către un tribunal din Sacramento, California.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG