Linkuri accesibilitate

Bază navală a Rusiei din Marea Neagră, atacată de drone ucrainene. O navă rusească ar fi fost avariată


Imagini surprinse de pe o dronă maritimă arată silueta navei Olenegorsky Gornyak în apropierea portului Novorossiysk, în Rusia, 4 august 2023.
Imagini surprinse de pe o dronă maritimă arată silueta navei Olenegorsky Gornyak în apropierea portului Novorossiysk, în Rusia, 4 august 2023.

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri dimineața că a dejucat atacuri ucrainene cu drone lansate în cursul nopții asupra unei baze navale de lângă portul Novorossiysk din Marea Neagră, una din principalele porți ale exporturilor rusești.

Atacul cu drone a avariat o navă rusească, a declarat un oficial ucrainean pentru Associated Press, care notează că a fost primul atac ucrainean asupra unui port civil rusesc de la declanșarea invaziei Rusiei.

CNN citează la rândul său o sursă ucraineană care a spus că o dronă maritimă cu 450 de kilograme de material explozibil a lovit o navă de mari dimensiuni „Olenogorsky Gornyak”, pe care s-ar fi aflat 100 de membri ai personalului la bord.

Pe canalele de social media ucrainene (preluate de unele de agenții de presă), dar și rusești au apărut clipuri în care pot fi văzute pe de o parte o navă înclinată, respectiv ceea ce pare o ambarcațiune incendiată și o explozie în zonă.

Ministerul Apărării din Rusia spune că a respins atacul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov nu a comentat cu privire la eventuala avariere a unei nave, după ce Ministerul rusesc Apărării a anunțat că a respins atacul.

„În această seară, Forțele Armate ale Ucrainei, folosind două ambarcațiuni fără pilot, au încercat un atac asupra bazei navale Novorossiysk a Forțelor Armate Ruse”, a transmis ministerul rus al apărării, pe canalul de mesagerie Telegram, citat de Agenția France Presse (AFP).

Navele rusești au distrus dronele, au adăugat reprezentanții ministerului.

Portul Novorossiysk de la Marea Neagră găzduiește punctul terminus al unei conducte care transportă majoritatea exporturilor de petrol kazah prin Rusia, notează agenția.

Operatorul conductei de combustibil, Caspian Pipeline Consortium, a transmis că va continua livrările de petrol către cisterne ancorate la terminal, a informat vineri presa de stat rusă.

Totuși, „a fost instituită o interdicție temporară privind circulația navelor în port”, a spus compania, citată de agenția de presă Interfax.

Ministerul a mai spus vineri că a doborât alte 13 drone lansate asupra peninsulei Crimeea. Nu au existat victime sau pagube în niciunul dintre atacuri, a mai spus ministerul, conform sursei citate.

Flota Rusiei de la Marea Neagră a fost luată în colimator încă de la începutul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, dar atacurile s-au intensificat în ultimele săptămâni, remarcă AFP.

Marți, Ministerul rus al Apărării a declarat că a dejucat un alt atac cu dronă ucraineană, care viza ambarcațiuni de patrulare în Marea Neagră, unde tensiunile au crescut după ce Rusia s-a retras din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră.

Un atac asemănător a fost respins cu o săptămână mai devreme.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG