Linkuri accesibilitate

Beatrice Mahler: Imunizarea prin vaccinare, 8 luni. Pericolul infectării vine de la alte tulpini


 România - Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București
România - Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București

Cercetările și informațiile de până acum arată că „există o acoperire a imunității cu anticorpi la opt luni", spune medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, așa că este puțin probabil ca persoanele vaccinate anti-Covid să repete vaccinarea în acest an.

Cercetările continuă, însă, pentru ca vaccinurile să aibă un răspuns pe termen lung pentru mai multe tulpini de virus, spune Mahler.

„Dacă vorbim însă de tulpina care a circulat până acum, riscul de infectare e mult scăzut și puțin probabil să existe acest risc, pentru că organismul are imunitate", a spus Mahler. „Puțin probabil să repetăm vaccinul în acest an. Vom vedea primele date și rapoartele de la firmele producătoare privind persistența anticorpilor de la lotul de persoane luate în studiu, monitorizarea lor se face pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci vom avea răspunsuri mai exacte", a explicat managerul Institutului „Marius Nasta", într-un interviu acordat luni Digi 24.

Pe de altă parte, atrage atenția medicul, există permanent pericolul ca și cei care au trecut deja prin boală sau au făcut vaccinul anti-Covid să se infecteze, dar cu alte tulpini de virus.

„Există pericolul ca cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul anti-Covid să se infecteze, pentru că vorbim de tulpini care își modifică structura, tulpini noi de virus care amenință ca fiind o nouă provocare pentru următoarea perioadă”, spune specialistul.

Întrebată dacă cei care s-au vaccinat pot să își planifice fără riscuri un concediu în această vară, Maher a răspuns că este posibil dar cu rezerva de a ne informa cu privire la zonele unde vrem să mergem, deoarece acolo pot fi alte tipuri de tulpini. Așadar, informarea trebuie să fie constantă, a adăugat ea.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG