Ministerul chinez de Externe a declarat că țara este „puternic nemulțumită" și „se opune cu hotărâre insistenței SUA de a introduce restricții de investiții asupra Chinei".
Scopul real al măsurii SUA, a spus un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe, este de „a priva China de dreptul său de a se dezvolta și de a urmări în mod egoist supremația SUA în detrimentul altora".
Oficialul chinez a mai spus că ordinul președintelui american este o „constrângere economică flagrantă și o agresiune tehnologică, un act care încalcă grav principiile economiei de piață și concurenței loiale,(..) și dăunează atât intereselor Chinei și SUA, cât și comunității globale de afaceri".
Ordinul președintelui american autorizează Trezoreria SUA să interzică sau să restricționeze investițiile americane în companii chineze în trei sectoare: semiconductori și microelectronică, tehnologii informaționale cuantice și o serie de sisteme de inteligență artificială.
Ordinul este menit să împiedice capitalul și expertiza americană să ajute China să dezvolte tehnologii care ar putea sprijini modernizarea sa militară și ar putea submina securitatea națională a SUA.
Casa Albă a declarat că Biden s-a consultat cu aliații cu privire la plan și a încorporat sugestiile venite din partea G7.
Reglementările vor afecta doar investițiile viitoare, nu și pe cele existente, a anunțat Trezoreria, dar ar putea cere dezvăluirea tranzacțiilor anterioare.
Măsura ar putea alimenta tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii. Relațiile dintre China și SUA sunt în prezent și așa deosebit de tensionate din cauza divergențelor legate inclusiv de războiul din Ucraina, politica comercială a SUA și disputele teritoriale legate de Taiwan.
Comisia Europeană și UK studiază ordinul președintelui SUA
La rândul ei, Comisia Europeană a anunțat că analizează interdicția SUA asupra noilor investiții tehnologice americane în China și este în contact strâns cu administrația americană.
„Luăm notă de Ordinul executiv privind investițiile externe, publicat de SUA la 9 august. Vom analiza ordinul executiv îndeaproape", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Și Marea Britanie a anunțat că analizează interdicția SUA privind investițiile tehnologice în China.
Un purtător de cuvânt al guvernului premierului Rishi Sunak a declarat că ordinul executiv oferă o clarificare importantă a abordării SUA:
„Marea Britanie va lua în considerare aceste noi măsuri îndeaproape pe măsură ce continuăm să evaluăm potențialele riscuri de securitate națională atașate unor investiții".