Linkuri accesibilitate

Beijing: „limitarea investițiilor tech americane afectează dreptul la dezvoltare al Chinei și urmărește supremația SUA”


Tehnologiile avansate, cu aplicare inclusiv în domeniile militar și de securitate, au devenit un nou punct de tensiune între SUA și China.
Tehnologiile avansate, cu aplicare inclusiv în domeniile militar și de securitate, au devenit un nou punct de tensiune între SUA și China.

China a răspuns tăios la ordinul președintelui SUA, Joe Biden, care limitează investiții americane în China, în tehnologii precum cipurile de computer. Joe Biden a justificat măsura prin nevoia de a face față amenințărilor care vin din folosirea tehnologiilor în scopuri militare sau de informații.

Ministerul chinez de Externe a declarat că țara este „puternic nemulțumită" și „se opune cu hotărâre insistenței SUA de a introduce restricții de investiții asupra Chinei".

Scopul real al măsurii SUA, a spus un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe, este de „a priva China de dreptul său de a se dezvolta și de a urmări în mod egoist supremația SUA în detrimentul altora".

Oficialul chinez a mai spus că ordinul președintelui american este o „constrângere economică flagrantă și o agresiune tehnologică, un act care încalcă grav principiile economiei de piață și concurenței loiale,(..) și dăunează atât intereselor Chinei și SUA, cât și comunității globale de afaceri".

Ordinul președintelui american autorizează Trezoreria SUA să interzică sau să restricționeze investițiile americane în companii chineze în trei sectoare: semiconductori și microelectronică, tehnologii informaționale cuantice și o serie de sisteme de inteligență artificială.

Ordinul este menit să împiedice capitalul și expertiza americană să ajute China să dezvolte tehnologii care ar putea sprijini modernizarea sa militară și ar putea submina securitatea națională a SUA.

Joe Biden a trimis o scrisoare Congresului în care anunță că declară o urgență națională pentru a face față amenințării pe care o reprezintă accesul unor țări precum China „la tehnologii și produse sensibile critice pentru armată, informații, supraveghere sau capacități cibernetice".
Joe Biden a trimis o scrisoare Congresului în care anunță că declară o urgență națională pentru a face față amenințării pe care o reprezintă accesul unor țări precum China „la tehnologii și produse sensibile critice pentru armată, informații, supraveghere sau capacități cibernetice".

Casa Albă a declarat că Biden s-a consultat cu aliații cu privire la plan și a încorporat sugestiile venite din partea G7.

Reglementările vor afecta doar investițiile viitoare, nu și pe cele existente, a anunțat Trezoreria, dar ar putea cere dezvăluirea tranzacțiilor anterioare.

Măsura ar putea alimenta tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii. Relațiile dintre China și SUA sunt în prezent și așa deosebit de tensionate din cauza divergențelor legate inclusiv de războiul din Ucraina, politica comercială a SUA și disputele teritoriale legate de Taiwan.

Comisia Europeană și UK studiază ordinul președintelui SUA

La rândul ei, Comisia Europeană a anunțat că analizează interdicția SUA asupra noilor investiții tehnologice americane în China și este în contact strâns cu administrația americană.

„Luăm notă de Ordinul executiv privind investițiile externe, publicat de SUA la 9 august. Vom analiza ordinul executiv îndeaproape", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Și Marea Britanie a anunțat că analizează interdicția SUA privind investițiile tehnologice în China.

Un purtător de cuvânt al guvernului premierului Rishi Sunak a declarat că ordinul executiv oferă o clarificare importantă a abordării SUA:

„Marea Britanie va lua în considerare aceste noi măsuri îndeaproape pe măsură ce continuăm să evaluăm potențialele riscuri de securitate națională atașate unor investiții".

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG