Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Belarus verifică ieșirile din țară, după atacul activiștilor asupra unui avion rusesc


Avion rusesc de supraveghere A-50, precum cel care ar fi fost avariat duminică de activiștii anti-guvernamentali din Belarus.
Avion rusesc de supraveghere A-50, precum cel care ar fi fost avariat duminică de activiștii anti-guvernamentali din Belarus.

Un avion rusesc de supraveghere A-50, staționat pe aerodromul Machulishchy din apropiere de Minsk, în Belarus, a fost avariat duminică într-un atac cu drone revendicat de un grup al activiștilor anti-guvernamentali.

O imagine din satelit obținută de Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE /RL) prin intermediul serviciului Planet.com, datată cu 19 februarie, arată locul unde staționa în mod obișnuit avionul și unde s-ar fi putut afla și în momentul incidentului.

Locul de staționare al avionului rusesc de supraveghere A-50, cu mai puțin de zece zile înainte de atacul de duminică. Imagine din satelit.
Locul de staționare al avionului rusesc de supraveghere A-50, cu mai puțin de zece zile înainte de atacul de duminică. Imagine din satelit.

Acest tip de avioane ar fi utilizate pentru recunoașterea teritoriului ucrainean și transmiterea de semnale către avioanele de luptă MIG-31K, care pot transporta inclusiv rachete supersonice și pe care Rusia le-ar fi utilizat în bombardarea teritoriului ucrainean.

Pe imaginea amintită poate fi observat și locul de staționare al avioanelor MIG-31K.

Oficialii de la Kremlin nu au comentat deocamdată cu privire la incident.

RFE/RL nu a putut verifica în mod independent informațiile legate de atacul de duminică.

În schimb, luni, Poliția de frontieră din Belarus a înăsprit verificarea celor care părăsesc țara, scrie serviciul central al Europei Libere.

Unii dintre cei care se pregăteau să iasă din Belarus au declarat că polițiștii de frontieră au verificat suplimentar obiectele personale, bagajele și mașinile celor care părăsesc țara.

Un avion rusesc MIG-31K cu o rachetă hipersonică Kinzhal în timpul decolării pe aerodromul din Machulishchy în februarie.
Un avion rusesc MIG-31K cu o rachetă hipersonică Kinzhal în timpul decolării pe aerodromul din Machulishchy în februarie.

Oficialii de la Minsk nu au comentat situația, care survine la o zi după atacul asupra avionului rusesc de lângă capitala țării.

Liderul grupului activist anti-guvernamental BYPOL, care revendică atacul, Alyaksandr Azarov, a declarat pentru Serviciul din Belarus al RFE / RL că dronele au fost lansate în timp ce avionul se afla la sol și că participanții la operație „sunt în siguranță, în afara țării”.

Publicația online rusească Tsaragrad a anunțat că în atac ar fi fost folosite șase drone deodată, majoritatea fiind însă doborâte la apropierea de țintă.

„Nu o să dezvăluim încă numărul dronelor, dar vă pot confirma că a fost un atac cu drone. Să lăsăm serviciile speciale „să încerce să afle câte au fost”, a spus liderul grupului BYPOL.

Azarov, fost ofițer în cadrul unității de combatere a criminalității din Ministerul de Interne din Belarus, a înființat grupul BYPOL în 2020, în contextul protestelor de masă izbucnite după câștigarea alegerilor de către conducătorul autoritar Alexander Lukașenko.

Grupul a devenit cunoscut în special în ultimul an, în încercările de a distruge infrastructură de căi ferate din Belarus pentru a împiedica deplasarea trupelor rusești și transportul de armament spre Ucraina.

Campania activiștilor a fost numită și „războiul șinelor”. Azarov a declarat că pregătirea unui atac poate dura între trei și patru luni, timp în care unele acțiuni pot fi înlocuite de altele.

Chiar dacă Belarus nu este parte directă în războiul din Ucraina, a acordat suport logistic Rusiei, permițând trupelor rusești să tranziteze țara în drum spre Ucraina.

Guvernele vestice au aplicat sancțiuni fără precedent atât Rusiei, pentru declanșarea războiului din Ucraina, cât și Belarusului, pentru sprijinul acordat invaziei.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG