Linkuri accesibilitate

Belarus deschide dosar penal principalei organizații care luptă pentru drepturile omului


 Minsk, 2020. Proteste în Belarus după alegerea lui Lukashenko.
Minsk, 2020. Proteste în Belarus după alegerea lui Lukashenko.

Autoritățile din Belarus au deschis o anchetă penală împotriva uneia dintre cele mai proeminente organizații pentru drepturile omului din țară și au reținut mai mulți membri ai acesteia, potrivit rferl.org. Patru membri ai organizației au fost, de asemenea, arestați.

Centrul pentru drepturile omului din Vyasna a declarat pe 5 martie că Comitetul de anchetă a deschis un dosar penal în care susținea că organizația oferă finanțare și alte forme de sprijin material pentru protestele în masă și încălcarea ordinii publice.

Belarusul s-a confruntat cu proteste aproape zilnice de când alegerile prezidențiale din august anul trecut i-au adus lui Lukashenko un al șaselea mandat, despre care opoziția și occidentul spun că a fost fraudulos și ilegitim.

Vyasna este una dintre principalele organizații independente care urmăresc abuzurile asupra drepturilor omului, inclusiv tortura, miile de arestări și deținuții politici.

Forțele de securitate au percheziționat anterior sucursalele grupului și au reținut și interogat membrii acestuia în cadrul unor investigații separate.

Într-o declarație, Vyasna a negat acuzațiile și a promis să își continue activitatea ajutând „victimele represiunii politice și ale încălcărilor masive ale drepturilor omului”.

Vyasna nu a fost niciodată organizatorul unor acțiuni violente și a susținut întotdeauna implementarea pașnică a libertăților civile și politice”, a spus acesta.

Vyasna apără drepturile omului în Belarus de aproape 25 de ani, timp în care a declarat că a fost presată, intimidată și persecutată în mod repetat de către autorități.

XS
SM
MD
LG