Linkuri accesibilitate

Belarus. Detenția Mariei Kolesnikova, prelungită până în ianuarie 2021


Belarus - Maria Kolesnikova
Belarus - Maria Kolesnikova

Autoritățile belaruse au prelungit vineri mandatul de arestare al Mariei Kolesnikova, figură a opoziției încarcerată de două luni și acuzată că ar fi atentat împotriva securității naționale după ce a fost ridicată de pe stradă de mascați și forțată să treacă granița în Ucraina, dar care și-a rupt pașaportul în bucățele pentru a împiedica deportarea sa forțată.

Serviciul de presă al politicianului belarus Viktor Babarika, încarcerat și el, a anunțat vineri că anchetatorii i-au prelungit detenția Mariei Kolesnikova până pe 8 ianuarie.

Avocatul acesteia, Ludmila Kazak, a declarat că cererea de cauțiune a clientei sale a fost respinsă.

Kolesnikova este membră a Consiliului de coordonare, un organism înființat de opoziția politică din Belarus pentru a facilita transferul de putere după alegerile prezidențiale din august, despre care opoziția spune că au fost fraudate și al căror rezultat este respins de Occident.

Babarika este un fost director de bancă arestat pentru delapidare, alături de fiul său, pentru a nu putea candida la președinție.

Belarusul este zguduit de proteste de stradă de la votul din 9 august, în urma căruia Lukașenko și-a adjudecat o victorie contestată în alegeri și al șaselea mandat consecutiv. De atunci, el conduce reprimarea brutală a protestelor, arestarea și maltratarea protestarilor pașnici și numeroase expulzări ale jurnaliștilor străini.

Kolesnikova a fost ridicată de pe stradă în septembrie de bărbați mascați alături de doi membri ai echipei acesteia. Cei trei au fost conduși la graniță, unde li s-a ordonat să treacă în Ucraina. Numai că ofițerii de securitate nu au reușit să o deporteze pe Maria Kolesnikova după ce femeia și-a rupt pașaportul în bucăți mici odată ajunsă în spațiul dintre cele două granite: ale Ucrainei și Belarusului. Cei doi asociați ai ei au trecut granița în Ucraina iar Kolesnikova a fost condusă la Minsk și acuzată că a adus atingere securității naționale prin intermediul presei și al internetului.

Pentru acuzațiile care i-au fost aduse, Kolesnikova ar putea fi condamnată la o pedepsă cu închisoarea de până la cinci ani.

XS
SM
MD
LG