Linkuri accesibilitate

Igor Lednik, al cincilea deținut politic mort în închisorile belaruse în ultimii doi ani


Gruparea pentru drepturile omului Viasna a declarat că Igor Lednik este al cincilea prizonier politic care moare într-o închisoare din Belarus în mai puțin de doi ani.
Gruparea pentru drepturile omului Viasna a declarat că Igor Lednik este al cincilea prizonier politic care moare într-o închisoare din Belarus în mai puțin de doi ani.

Partidul Social Democrat din Belarus a anunțat marți că Igor Lednik, 63 de ani, a murit în timp ce ispășea o pedeapsă de trei ani în colonie corecționalăBobrui.

El a fost acuzat de insultarea autocratului Alexandr Lukașenko.

Fost membru al Partidului Social Democrat din Belarus (Hramada), activist și jurnalist, Igor Lednik a murit în închisoare de un posibil stop cardiac. Cauza oficială a morții nu este cunoscută, încă.

Medicii au încercat să-l resusciteze, dar fără succes, după ce l-au dus la un spital raional din Minsk.

Starea de sănătate a lui Lednik s-a înrăutățit semnificativ în închisoare, unde a fost operat la stomac, au spus colegii săi.

Gruparea pentru drepturile omului Viasna a declarat că Lednik este al cincilea prizonier politic care moare într-o închisoare din Belarus în mai puțin de doi ani. Înaintea lui au murit în închisoare deținuții politic: Vitold Așurak, Vadim Hrasko, Ales Pușkin, Nicolai Klimovici.

Igor Lednik a fost reținut pe 12 aprilie 2022 și condamnat la 3 ani de închisoare conform art. 367 pentru că l-a calomniat pe Lukașenko în publicația în revista de partid a BSDP.

În închisoare, sănătatea sa s-a deteriorat semnificativ, a suferit o operație la tractul gastro-intestinal. În plus, Igor suferea și de un handicap din grupa a 2-a din cauza unor probleme cardiace.

Autoritățile au declarat profilul lui Igor Lednik de pe Facebook „material extremist”.

Lednik s-a împotrivit uniunii Rusia - Belarus, a condamnat dictatura lui Lukașenko, apropierea de Rusia și subminarea securității europene în regiune.

Liderul opoziției în exil, Svetlana Țihanovskaia, a acuzat autoritățile pentru moartea prizonierului politic Igor Lednik.

Ea a spus că atunci când activistul a fost trimis în colonie, la vârsta lui, autoritățile erau perfect conștiente de handicapul său.

Numele lui Lednik a fost inclus în „lista umanitară” a persoanelor care ar trebui eliberate din cauza sănătății sau a vârstei.

Pe 6 septembrie 2022, judecătorul Tațiana Șotic l-a condamnat pe Lednik la 3 ani de închisoare într-o colonie de regim general.

Politolog, membru al BSDP, Lednik a scris un articol pentru revista de partid „Poziție” despre „Neutralitatea recunoscută internațional a Belarusului este o garanție a securității în regiunea OSCE”.

Articolul a fost publicat pe 28 decembrie 2020, iar pe 7 iunie 2021 a apărut pe internet.

Procuratura din Belarus a găsit în el „informații false, rușinoase și umilitoare cu bună știință pentru onoarea și demnitatea lui Lukashenko, combinate cu acuzarea acestuia de crime deosebit de grave, inclusiv împotriva umanității. Lednik a fost acuzat în conformitate cu articolul 367 din Codul penal.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG