Linkuri accesibilitate

Belarus: Jurnaliști condamnați la trei zile de închisoare. Au transmis de la un miting studențesc


 Jurnaliștii sunt eliberați din centrul de detenție din Minsk
Jurnaliștii sunt eliberați din centrul de detenție din Minsk

Șase jurnaliști din Belarus, reținuți la începutul acestei săptămâni în timp ce transmiteau de la un protest anti-guvernamental de la Minsk, au fost condamnați la trei zile de închisoare, timp în care autoritățile își continuă represiunea împotriva disidenței și libertății presei în urma unor alegeri controversate care i-au acordat președintelui Alexandr Lukașenka al șaselea mandat.

Procesele au avut loc în momentul în care Svetlana Țihanovskaia, candidatul la președinție autoexilat, lider al opoziției din Belarus, urmează să se adreseze Consiliului de Securitate al ONU.

Jurnaliștii acopereau cu transmisiuni un miting studențesc la care se cerea demisia lui Lukașenka pe 1 septembrie, când au fost reținuți de polițiști în apropierea stadionului districtului Dinamo.

De atunci au rămas în arest preventiv în capitală.

Un tribunal districtual din capitală i-a condamnat pe jurnaliști la trei zile de arest administrativ, după ce i-a găsit vinovați de participarea la un miting ilegal, acuzație pe care au negat-o. Potrivit legii, participarea la un miting ilegal se poate solda cu 15 zile de închisoare.

Reporterii lucrează pentru site-ul de știri independent Tut.by, pentru cotidianul local Komsomolskaya Pravda și pentru agenția de știri independentă BelaPAN.

XS
SM
MD
LG