Linkuri accesibilitate

Belarus| Lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia, anchetată pentru „terorism”


Svetlana Țihanovskaia a plecat în exil în Lituania imediat după alegerile prezidențiale din august 2020
Svetlana Țihanovskaia a plecat în exil în Lituania imediat după alegerile prezidențiale din august 2020

Procurorii din Belarus au deschis o anchetă de terorism împotriva liderului opoziției Svetlana Țihanovskaia, ultima mișcare a autorităților care încearcă să blocheze grupurile de opoziție după luni de proteste anti-guvernamentale.

Țihanovskaia, care a fugit din Belarus în urma alegerilor prezidențiale disputate în august anul trecut, nu a avut nicio reacție imediată la această mișcare, care a fost anunțată pe 29 martie de procurorul general Andrei Shved.

Într-un comunicat, Shved a susținut că Tsikhanouskaya și alte câteva persoane au complotat să planteze explozibili și să comită atacuri în Minsk și alte orașe în urmă cu câteva zile.

Nu au existat alte detalii în declarație, deși anunțul său a venit la câteva zile după ce oficialii au spus că au arestat o persoană acuzată că a încercat să planifice explozii în Minsk și în orașul apropiat Barysau.

Belarusul a fost cuprins de proteste încă de la votul din 9 august, când Aleksandr Lukașenko s-a declarat câștigător pentru un al șaselea mandat de președinte. Alegeri au fost denunțate drept viciate și nu sunt recunoscute de Occident.

În urma votului, mii de persoane au ieșit în stradă, în ceea ce a devenit cel mai mare și mai persistent protest de opoziție din cele aproape trei decenii la putere ale lui Lukașenko.

Peste 33.000 de persoane au fost arestate în săptămânile care au urmat. Mulți dintre ei au fost bătuți de polițiști, iar unii au pretins că au fost torturați în timp ce erau în custodie.

Ca răspuns la represiune, Occidentul a aplicat sancțiuni împotriva înalților oficiali belaruși.

Săptămâna trecută, Țihanovskaia a cerut un nou val de mitinguri anti-guvernamentale. Poliția a ieșit pe străzile din Minsk și a reprimat protestul opoziției, arestând sute de persoane.

Articol scris de RFE/RL Belarus. Traducerea și adaptarea: Sebastian Pricop

XS
SM
MD
LG