Linkuri accesibilitate

Belarus: Lukașenko obține 80% din voturi, potrivit sondajului la urne


Președintele Belarusului, aflat în funcție de 26 de ani mai câștigă un mandat
Președintele Belarusului, aflat în funcție de 26 de ani mai câștigă un mandat

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, despre care se spune că este cel mai longeviv lider din Europa a obţinut 79,7% de voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit unui sondaj oficial realizat la ieşirea din birourile electorale, în timp ce candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, ar fi lost votată de doar 6% din sufragii, potrivit DW și AFP.

Svetlana Tihanovskaia 37 de ani, este căsătorită cu un vechi opozant din societatea civilă, pe care puterea de la Minsk l-a arestat în luna mai. Susținută și de simpatizanții altor doi candidați descalificați, ea a organizat mitinguri care au fost printre cele mai mari din Belarus de la căderea Uniunii Sovietice. Mișcarea ei a adoptat un cântec despre libertate din anii '70 de la mișcarea poloneză Solidaritatea. Are și un simbol - un papuc -, care simbolizează nevoia stârpirii corupției.

Alexandr Lukașenko are 65 de ani, iar în Belarus i se spune „Bătrânul” din pricina longevității sale politice. A promis la începutul acestei săptămâni să apere cu orice preț stabilitatea regimului său, acuzând Rusia și opoziția că vor să orchestreze „un masacru” înaintea prezidențialelor de duminică.

Lukașenko este tot mai contestat de mulțimile care ieșit în stradă în favoarea Svetlanei Tihanovskaia, o profesoară de engleză, relativ necunoscută până în urmă cu câteva luni.

Liderul de la Minsk se află într-o situație complicată, ușor indisciplinat sub lupa Moscovei și disprețuit de manifestanții din stradă. După ce, până acum, Lukașenko i-a acceptat lui Vladimir Putin toate pretențiile, se plânge că Rusia vrea să facă din Belarus un vasal și că Moscova și-ar fi trimis deja în țara sa grupare militară privată Wagner, despre care se spune că ar fi loială Kremlinului și că este trimisă în zone în care Rusia nu vrea să intervină în mod oficial.

Într-un discurs către națiune, Lukașenko a insistat că țara rămâne, datorită lui, un „loc liniștit în inima Eurasiei”, în vreme ce planeta este amenințată de haos.

Anchetatorii beloruși i-au acuzat pe mercenarii Wagner că au lucrat mână în mână cu opoziția pentru a orchestra revolte cu ocazia scrutinului de duminică, iar Lukașenko a spus marți într-un discurs în fața ambasadorilor străini că „Independența costă scump, dar ea merită costul”

Moscova a respins toate acuzatiile belaruse, afirmând că rușii arestați nu erau decât în tranzit. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a denunțat din nou marți un “spectacol” organizat de Minsk în jurul celor 33 de bărbați “vinovați de nimic”.

Nu e clar dacă retorica lui Lukașenko face parte dintr-un scenariu prin care vrea să-și conserve puterea, arătându-le votanților că el are susținerea armatei împotriva Rusiei și că ar fi mai puternic și mai determinat decât oponenta lui, Svetlana Tikhanouskaya sau dacă într-adevăr Moscova pregătește un conflict hibrid în Belarus.

XS
SM
MD
LG