Linkuri accesibilitate

Lukașenko: Belarus, „gata” să ofere mai mult ajutor Rusiei în Ucraina


Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

În timpul unei vizite de stat în Zimbabwe, un aliat al Rusiei, Lukașenko a subliniat că Rusia nu are nevoie de „nici un ajutor” în acest moment.

Întrebat dacă are vreo obligație să-și intensifice sprijinul pentru Moscova în ceea ce privește invadarea Ucrainei, el a adăugat: „Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna gata să oferim o astfel de asistență.

El nu a precizat ce va presupune acel ajutor.

Lukașenko, un aliat apropiat al omologul său rus Vladimir Putin, se afla în vizită în țara din Africa de Sud pentru a consolida legăturile economice și politice dintre Belarus și Zimbabwe.

Lukașenko, la Hararar, cu omologul său Emmerson Dambudzo Mnangagwa (dreapta)
Lukașenko, la Hararar, cu omologul său Emmerson Dambudzo Mnangagwa (dreapta)

Cele două țări cooperează strâns, în special în agricultură, iar Lukașenko a oferit marți Zimbabwe mai multe tractoare, combine agricole și camioane.

Zimbabwe nu a condamnat public Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Belarus nu și-a angajat niciuna dintre trupele sale în războiul din Ucraina, dar a permis Rusiei să organizeze o parte a invaziei sale de pe teritoriul său în februarie și a fost, de asemenea, o rampă de lansare pentru rachetele rusești în Ucraina.

Rusia și Belarus s-au angajat în exerciții militare comune pe teritoriul belarus la începutul acestei luni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG