Procurorii din Belarus au anunțat deschiderea unei investigații penale în privința fondatorilor consiliului opoziției care a fost întocmit cu rolul de a negocia transferul de putere după protestele de amploare ce au izbucnit ca urmare a alegerilor catalogate drept „fraudate" de la începutul lunii care i-au adus președintelui Lukașenko un al șaselea mandat de președinte.
Consiliul este format de liderii opoziției care denunță rezultatele alegerilor din 9 august și cere organizarea unui nou scrutin.
În tot acest timp, oamenii au ieșit în stradă pentru a 12-a zi consecutivă de proteste în ciuda eforturilor autorităților de a opri manifestațiile.
În ciuda presiunilor tot mai mari, Aleksandr Lukașenka, în funcție încă din 1994, a reiterat că nu va demisiona și nici nu va convoca un nou scrutin precum cer protestatarii și a cerut, miercuri, punerea sub acuzare a liderilor opoziției și a ordonat forțelor de securitate să fie mai dure cu protestatarii, semn că Belarus ar putea intra într-o nouă fază mai dură a represiunilor asupra protestatarilor pașnici.
Procuratura Generală a informat joi deschiderea unei anchete privind înființare consiliului opoziției, despre care Lukașenka a afirmat că este o tentativă de lovitură de stat și o încălcare a Constituției. Fondatorii consiliului sunt anchetați pentru amenințarea securității naționale.
Consiliul este format din principalii consilieri ai Svetlanei Țihanovskaia, precum și din activiști pentru drepturile omului și reprezentanți ai muncitorilor aflați în grevă. De asemenea, din consiliu face parte și Svetlana Alexievici, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2015.
El s-a reunit pentru prima dată marți, 18 august, afirmând că reprezintă poporul și caută o cale să negocieze o tranziție pașnică de putere.
Miercuri, Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus și intenționează să impună sancțiuni împotriva celor care au fost implicați în frauda electorală care l-a reconfirmat pe Alexandr Lukașenka în funcția de președinte.
În schimb, liderul de la Minsk i-a ordonat ministrului de Interne să ia măsuri pentru prevenirea protestelor și să întărească controalele la graniță pentru a opri influențele străine din a promova instabilitate în țară
Rezultatele alegerilor prezidențiale l-au dat câștigător cu peste 80% pe Lukașenka, rezultat ce condus la protestele ce au intrat deja în a 12-a zi.
În ultimele zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta față de rezultatul alegerilor.
Poliţia din Belarus a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.