Linkuri accesibilitate

Belarusul amenință cu folosirea de arme letale împotriva protestatarilor


Belarusul a amenințat cu deschiderea focul asupra protestatarilor pentru a opri demonstrațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko, la scurt timp după ce miniștrii de externe ai UE au fost de acord că liderul puternic ar trebui inclus personal pe o listă de sancțiuni.

Ministrul adjunct de interne al Belarusului, Gennady Kazakevich, a afirmat, într-o declarație video din 14 octombrie, "nu vom părăsi străzile și vom garanta legea în țară. Forțele legii vor folosi echipamente speciale și arme letale, dacă este necesar".

Până acum forțele de securitate au recunoscut că folosesc tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade de avertizare pentru a dispersa protestatarii.

Kazakevich a susținut că protestele au devenit „extrem de radicale”, cu pietre și sticle aruncate duminică aruncate asupra poliției de protestatarii înarmați cu cuțite, care au construit baricade și au dat foc la cauciucuri.

„Acest lucru nu are nimic în comun cu protestul civil", a spus Kazakievich, susținând că participă „grupuri de luptători, radicali, anarhiști și fani ai fotbalului".

Declarația sa a fost prima dată când autoritățile au amenințat în mod explicit că vor folosi arme de foc împotriva manifestanților opoziției.

Folosirea armelor letale ar marca o escaladare majoră în confruntarea de două luni dintre Lukașenko și protestatarii care au organizat mitinguri pașnice împotriva realegerii sale disputate în august și împotriva abuzului și torturii aplicate deținuților.

Când au izbucnit proteste în august, poliția a recunoscut că a deschis focul asupra protestatarilor din orașul sudic Brest, ucigând unul, dar a rămas neclar ce fel de muniție a fost folosită.

Avertismentul lui Kazakevich a venit după ce forțele de securitate au reprimat aspru ultima manifestație din 11 octombrie, determinând miniștrii de externe ai UE să cadă de acord că este timpul să-l sancționeze pe Lukașenko însuși.

Poliția a utilizat tunuri de apă și grenade de avertizare în Minsk și a reținut peste 700 de persoane în toată țara, a declarat Ministerul de Interne.

Pe 12 octombrie, pensionarii bekaruși au organizat, de asemenea, ultimul dintr-o serie de proteste regulate pentru a cere noi alegeri și plecarea lui Lukașenko.

La 12 octombrie, miniștrii europeni de externe ar fi convenit că numele lui Lukașenko ar trebui să se alăture unei liste de 40 de oficiali deja sancționați de UE cu interdicții de călătorie și blocarea conturilor.

XS
SM
MD
LG