Linkuri accesibilitate

Belarusul a întocmit propria listă de sancțiuni împotriva oficialilor UE


Aleksandr Lukașenko, colaj cu protestatarii care îi cer demisia
Aleksandr Lukașenko, colaj cu protestatarii care îi cer demisia

Belarusul a anunțat crearea propriei liste de persoane care vor avea interdicția de a intra în țară drept răspuns la planurile Uniunii Europene de a impune sancțiuni pe numele a 40 de oficiali de la Minsk considerați responsabili de fraudarea votului din 9 august și de reprimarea brutală a protestelor pașnice și arestarea liderilor opoziției.

Ministerul de Externe de la Minsk a făcut anunțul vineri prin a acuza Uniunea Europeană că impune „măsuri punitive" asupra Belarusului pentru că „nu a respectat un ultimatum pe care nicio țară suverană nu l-ar fi îndeplinit".

După ore îndelungate de discuții la Bruxelles, liderii europeni au fost reușit să cadă la o înțelegere pentru a adopta cu unanimitate un set de sancțiuni. Ele erau blocate de peste o lună de Cipru care cere în egală măsură sancțiuni și împotriva Turciei pentru disputa din Mediterana de Est.

Am decis astăzi să implementăm sancțiuni", le-a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor după summit.

El a arătat că o procedură specială va fi pornită de vineri pentru a sancționa oficialii belaruși cu înghețarea activelor și restricții de călătorie.

Alekasandr Lukașenko nu se află pe lista de sancțiuni. Diplomații EU spun că ar putea fi adăugat ulterior.

Marea Britanie și Canada au impus deja sancțiuni Belarusului, inclusiv lui Aleksandr Lukașenko.

Uniunea Europeană a respins rezultatul alegerilor care i-a oferit lui Lukașenko un al șaselea mandat și a condamnat represiunea asupra protestatarilor și a opoziției.

Kremlinul a răspuns la decizia UE de a impune sancțiuni prin a afirmat că ele arată slăbiciune".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit omiterea lui Lukașenko de pe listă drept un semn pozitiv, arătând că sancționarea sa ar fi lăsa UE fără posibilitatea de a avea un dialog cu Belarusul".

Între timp, un purtător de cuvânt al Angelei Merkel a anunțat că liderul de la Berlin se va întâlni cu Svetlana Țihanovskaia în Berlin pe 6 octombrie. Vizita va veni la o săptămână după ce liderul opoziției belaruse a discutat la Vilnius cu Emmanuel Macron.

XS
SM
MD
LG