Linkuri accesibilitate

Cumetrii la Ministerul Agriculturii. Constantin Aprodu, pensionar de lux la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor


Petre Daea îl numise pe pensionarul de lux secretar general al Ministerului Agriculturii, iar Viorica Dăncilă l-a numit, la plecare, vicepreședinte al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor
Petre Daea îl numise pe pensionarul de lux secretar general al Ministerului Agriculturii, iar Viorica Dăncilă l-a numit, la plecare, vicepreședinte al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor

Noul vicepreședinte de la Spălarea Banilor, pensionat de un deceniu și îmbogățit de Eximbank

În ultima zi de mandat, Viorica Dăncilă l-a numit pe Constantin Ilie Aprodu în funcția de vicepreședinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Aprodu este pensionar de cel puțin 11 ani și a încasat anul trecut venituri de la stat de 100.000 de euro.

Nașul de cununie al uneia dintre fiicelel fostului ministru Petre Daea și până ieri secretar general al ministerului Agriculturii, Aprodu este un pensionar special al Ministerului Apărării. A primit anul trecut o pensie de 114.000 de lei, la care se adaugă 100.000 de lei salariul de la ministerul Agriculturii și 232.800 de lei pentru calitatea de membru în Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank, banca a statului român. În total, 446.000 de lei pe an, adică aproape 100.000 de euro, bani de la bugetul de stat. Aprodu este pensionar cel puțin din 2008, de când sunt publice datele din declarațiile de avere.

Ministerul cumetriilor

Potrivit unor surse apropiate funcționarului, acesta a fost nașul de cununie al uneia dintre fetele lui Petru Daea. „Se știe acest lucru, unii funcționari din minister au participat chiar la nuntă și l-au văzut acolo”, ne-a declarat sursa citată.

Printr-o decizie din 29 octombrie 2019 a primului ministru, Aprodu a fost eliberat din funcția de înalt funcționar public pe care o deținea în Ministerul Agriculturii. A avut timp la dispoziție trei zile să predea lucrările și bunurile d e la minister, după care a fost numit, de aceeași Viorica Dăncilă, vicepreședinte al ONPCSB.

L-am căutat la dl Aprodu pentru a-l întreba cum a ajuns la cumulul de funcții și despre relația de cumetrie cu ministrul Daea, dar, până la ora publicării articolului, a refuzat să răspundă.

Aprodu a mai lucrat pentru Oficiu, fiind detașat acolo de la Curta de Conturi a României. La Curtea de Conturi lucrează și soția sa, ca auditor pubic extern. În 2008, acesta era angajată a unității militare UM 02448.

Apropiat al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, Aprodu este cel care a facilitat angajarea fiilor lui Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu în ministerul Agriculturii. Presa a relatat că fiul lui Gabriel Oprea, Gabriel Marin Oprea, a fost angajat două luni la ministerul Agriculturii. În mod similar, Alexandru, fiul lui Anghel Iordanescu, a fost angajat al ministerului, deși nu are nicio experiență, singura legătură cu agricultura fiind UNPR, partidul care i-a legat pe Oprea, Iordanescu și Aprodu de-a lungul carierei.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG