Linkuri accesibilitate

BES 1: Sacii cu voturi nu au părăsit încăperea. Imaginile sunt denaturate


imagini din camera unde erau depozitate voturi S1
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00

imagini din camera unde erau depozitate voturi S1

Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 respinge acuzațiile promovate de PSD, după difuzarea unui filmuleț video pe Antena 3, privind sustragerea unor saci cu voturi și arată că imaginile din spațiul public sunt denaturate, iar în niciun moment sacii nu au părăsit imobilul.

Oficialii prezenți în imaginile de pe televiziuni sunt președintele Biroului Electoral, un angajat al Primăriei Sector 1 (prezentat de Dan Barna drept șoferul lui Tudorache), un președinte de secție de votare și reprezentanți ai USR-PLUS.

Instituția arată că sediul unde erau depozitate voturile a fost în permanență închis și păzită de către un jandarm care avea alături și un reprezentant al PSD și doi candidați din partea USR.

Accesul în încăperea erau depozitate materialele s-a făcut doar la cererea președintelui de Birou Electoral sau a locțiitorului acestuia, iar fiecare persoană care a intrat în sediu a fost notată.

Biroul Electoral Sector 1 arată că, în imaginile prezentate pe televiziuni, sunt prezenți președintele secției de votare care intră în sediu pentru a ridica sacul cu semnăturile votanților. El este însoțit de reprezentanți USR-PLUS care au primit aprobarea legală de a participa.

Activitățile desfășurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conținea lista cu semnăturile votanților, sac care a fost înmânat președintelui secției de votare, arată Biroul Electoral, iar apoi semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către președintele secției de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării.

Persoana care apare în imagini căutând printre saci este un angajat al Primăriei Sectorului 1, primăria condusă până la alegeri chiar de Dan Tudorache. El a intrat deoarece este membru din personalul auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1.

Instituția mai subliniază că în fiecare secție de votare în care au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea.

Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colț al încăperii și așază un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, iar acel sac conține procesele-verbale ale unei secții de votare.

Procesele-verbale de la toate secțiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reușea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colț, președinții secțiilor de votare fiind sunați ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor și validării rezultatelor secției.

Renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezența președintelui secției de votare și a cel puțin unui membru al Biroului Electoral Sector 1. În unele cazuri, președintele a fost însoțit de membri ai secției de votare respective.

În niciun caz, saci conținând buletine de vot nu au părăsit încăperea, se mai transmite în comunicatul de presă, iar imobilul a fost în permanență păzit de un număr suplimentat de jandarmi special pentru a elimina suspiciunile în contextul în care în fața sediului s-au strâns un număr mai mare de persoane.

Legat de controversa privind prezența președintelui USR, Dan Barna, în interiorul Biroului Electoral, instituția arată că el a fost prezent luni noaptea pentru a solicitat informații despre stadiul verificării proceselor verbale.

Controversele privind voturile de la Sectorul 1 au pornit după ce Antena3 a prezentat, miercuri noapte, imagini filmate cu camera de supraveghere într-o încăpere a Biroului Electoral de sector, în care apar persoane care umblă printre sacii cu voturi. În studioul A3 se afla candidatul PSD la fotoliul de primar S1, Daniel Tudorache, care acuză fraude și furt.

După prezentarea imaginilor, PSD a cerut repetarea alegerilor pe întreg Bucureștiul și au anunțat depunerea unei plângeri penale.

Secția de Poliție 1 a deschis un dosar penal privind imaginile apărute în spațiul public cu sacii de voturi.

Dan Barna și Clotilde Armand au susținut o conferință de presă la care afirmă că „ar fi o bătaie de joc” să se reia votul la Sectorul 1 sau în București, așa cum a solicitat PSD. Mai mult ei au arătat că persoana care umbla printre sacii de vot este chiar „șoferul lui Dan Tudorache".

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG