Linkuri accesibilitate

Joe Biden cere revizuirea măsurilor de securitate după tentativa de asasinare a lui Donald Trump


Joe Biden a cerut o anchetă independentă după tentativa de asasinat la adresa lui Trump.
Joe Biden a cerut o anchetă independentă după tentativa de asasinat la adresa lui Trump.

Președintele american Joe Biden a condamnat tentativa de asasinat asupra rivalului electoral Donald Trump și a ordonat o anchetă independentă asupra atentatului care a avut loc sâmbătă, pe 13 iulie, la un miting al lui Trump din Pennsylvania.

„Nu există loc în America pentru acest tip de violență sau orice violență, de altfel. O tentativă de asasinat este contrară a tot ceea ce susținem noi... ca națiune. Totul”, a spus Biden, de la Casa Albă, după ce a fost informat despre atentat.

„Nu avem încă nicio informație despre motivația atacatorului. Știm cine este. Îndemn pe toată lumea: vă rog să nu faceți presupuneri cu privire la motivele sau afilierile sale”, a spus Biden.

Președintele american a adăugat că a ordonat o revizuire a măsurilor de securitate din momentul atacului, deoarece au apărut întrebări cu privire la modul în care cineva cu o pușcă automată s-a putut apropia atât de mult de fostul președinte. Serviciul Secret este responsabil pentru securitatea președinților americani, a foștilor președinți și a altor oficiali de rang înalt.

Biden a mai afirmat că a avut o conversație „scurtă, dar bună” cu Trump după atac și că este „sincer recunoscător că se descurcă bine și își revine”, dar nu a comentat detaliile apelului.

Președintele a spus că se va adresa națiunii cu mai multe amănunte mai târziu, pe 14 iulie, din Biroul Oval al Casei Albe, probabil la ora 20:00. ora locală.

Pe tot parcursul zilei de duminică, autoritățile americane au încercat să identifice un motiv din spatele tentativei de asasinat asupra lui Trump.

Presupusul atacator, identificat de FBI ca fiind Thomas Matthew Crooks, a fost ucis de ofițerii serviciilor secrete, iar un alt spectator a murit în timpul atacului, a spus agenția. Alte două persoane au fost rănite grav.

Guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, l-a identificat pe participantul la miting ucis drept Corey Comperatore, în vârstă de 50 de ani, un fost șef al pompierilor din zonă.

Tentativa de atentat are loc cu două zile înainte de deschiderea Convenției naționale republicane la care se așteaptă ca omul de afaceri și fostul star de reality TV Donald Trump să obțină nominalizarea partidului pentru a deveni candiatul la prezidențiale, și cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Trump a declarat că va merge în Wisconsin pentru eveniment.

Robert Spitzer, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din New York-Cortland, a declarat pentru RFE/RL: „Cred că Trump va dori să revină la programul campaniei, parțial pentru a demonstra că este în regulă, parțial pentru a demonstra că nu este descurajat de acest eveniment teribil.”

„Veți vedea o urcare pentru el [Trump] în sondaje în următoarele două săptămâni. Va exista simpatie pentru el”, a spus profesorul. „Dar cred că, după câteva săptămâni, rezultatele sondajelor ce îi privesc pe Trump și Biden vor ajunge exact acolo unde au fost în ultima lună sau două”.

Matthew Dallek, profesor de istorie politică la Universitatea George Washington, a declarat pentru RFE/RL că atacul ar putea fi o temă majoră a Convenției Republicane.

„Oh, da, cred că va fi în prim-planul convenției”, a spus el.

Participanții „îl vor picta pe Trump ca pe un martir și pe cineva care... se sacrifică... pentru binele țării și pentru susținătorii săi, a adăugat el.

Pennsylvania, statul în care a avut loc tentativa de asasinat, este considerată unul dintre statele cheie care vor determina rezultatul alegerilor.

surse: Reuters, AP

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG