Linkuri accesibilitate

Joe Biden în Ucraina: Putin a crezut că poate rezista mai mult decât noi, s-a înșelat


Joe Biden în Ucraina: Putin a crezut că poate rezista mai mult decât noi, s-a înșelat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Preşedintele american Joe Biden a vizitat luni capitala Ucrainei, Kiev, pentru câteva ore, pentru a-și arăta sprijinul la un an de la declanşarea invaziei ruse în această ţară.

Joe Biden, președintele SUA: „Domnule președinte, săptămâna aceasta se împlinește un an de când am vorbit la telefon. Era foarte târziu în noapte la Washington, devreme dimineața aici, la Kiev. Avioanele rusești erau în aer și tancurile treceau peste graniță. Mi-ați spus că se auzeau exploziile pe fundal - nu voi uita niciodată asta - și că lumea este pe cale să se schimbe. Îmi amintesc foarte bine, pentru că v-am întrebat: "Ce se întâmplă acolo, domnule președinte? Ce pot să fac pentru dumneavoastră? Cum vă pot fi de ajutor?". Și nu știu dacă vă amintiți ce mi-ați spus, dar ați spus: "Adunați liderii lumii. Cereți-le să sprijine Ucraina".

Și ați spus că nu știți când vom putea vorbi din nou. În acea noapte întunecată de acum un an lumea se pregătea, la propriu, în acel moment pentru căderea Kievului. Pare mult mai mult timp în urmă decât un an, dar gândiți-vă la acel an... Poate chiar la sfârșitul Ucrainei. Iar, un an mai târziu, Kievul rămâne în picioare și Ucraina rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare. Americanii sunt alături de voi și lumea este alături de voi.”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „A fost conversația care, într-adevăr, apropie victoria noastră comună în acest război. Putem și trebuie să facem în așa fel încât 2023 să devină anul victoriei. Vreau să subliniez că acest război neprovocat și criminal al Rusiei împotriva Ucrainei, a întregii Europe și a întregii lumi democratice trebuie să se încheie cu eliberarea teritoriului ucrainean de sub ocupația rusă, cu garanții solide de securitate pe termen lung pentru țara noastră, Europa și întreaga lume.”

Joe Biden, președintele SUA: „Democrația rămâne în picioare. Americanii sunt alături de voi și lumea este alături de voi. Trebuie să spun, Kievul a cucerit o parte din inima mea. Am venit aici de șase ori în calitate de vicepreședinte. O dată în calitate de președinte.”

XS
SM
MD
LG