Linkuri accesibilitate

Trump, nominalizat oficial candidat republican la președinția SUA. J.D. Vance, candidat la funcția de vicepreședinte


Donald Trump, nominalizat de republicani să candideze la președinția SUA, la alegerile din 5 noiembrie, și-a anunțat vicepreședintele-candidat: senatorul JD Vance.
Donald Trump, nominalizat de republicani să candideze la președinția SUA, la alegerile din 5 noiembrie, și-a anunțat vicepreședintele-candidat: senatorul JD Vance.

Donald Trump a primit luni suficiente voturi la Convenția republicanilor pentru a le deveni candidat la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, la doar două zile după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat la mitingul de campanie din Pennsylvania.

Cu puțin timp înainte, Donald Trump declarase că l-a ales pe J.D. Vance, senator din Ohio, candidat la funcția de vicepreședinte.

Fostul președinte Donald Trump a făcut anunțul luni pe rețelele de socializare.

„Am decis că persoana cea mai potrivită pentru a-și asuma funcția de vicepreședinte al Statelor Unite este senatorul JD Vance al Marelui Stat Ohio”, a postat Trump pe rețeaua Truth, citat de CNN.

Cine este J.D. Vance

Senatorul american J.D. Vance, desemnat partener de candidatură de Donald Trump, a adoptat agenda populistă a fostului președinte după ani de critici la adresa fostului președinte.

Vance a intrat în Congres cu ajutorul lui Trump, a cărui aprobare l-a ajutat să câștige o cursă controversată în 2022.

Vance l-a criticat pe Trump în 2016, iar șase ani mai târziu, Trump l-a umilit public pe Vance chiar și după ce l-a susținut la alegerile din 2022.

În Senat, Vance a fost un susținător deschis al lui Trump și votează adesea în conformitate cu interesele fostului președinte.

El s-a opus unui proiect de lege privind ajutorul acordat Ucrainei la începutul acestui an, adoptând poziția lui Trump. De asemenea, este apropiat de Donald Trump Jr.

Donald Trump i-a făcut portretul lui J.D. Vance și a explicat ce l-a motivat să îl desemneze candidat republican pentru funcția de vicepreședinte al SUA.

„J.D. va continua să lupte pentru Constituția noastră, să fie alături de trupele noastre și va face tot posibilul pentru a mă ajuta să fac AMERICA DIN NOU MARE”, a spus Donald Trump.

Nominalizarea oficială a lui Donald Trump pentru a fi candidatul republican la funcția de președinte al SUA, precum și desemnarea lui J.D. Vance la calitatea de vicepreședinte au loc la două zile de la tentativa de asasinat asupra fostului președinte SUA.

Evenimentul dramatic, spun observatorii, va schimba radical dinamica campaniei electorale din SUA.

De asemenea, analiștii se tem de o proliferare a violenței în viața politică americană după acest eveniment și pe fondul discursurilor care polarizează excesiv opinia publică.

Alegerea lui J.D. Vance de către Trump pentru funcția de vicepreședinte este „îngrijorătoare" pentru Ucraina, afirmă un cercetător
Așteptați
Alegerea lui J.D. Vance de către Trump pentru funcția de vicepreședinte este „îngrijorătoare" pentru Ucraina, afirmă un cercetător

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG