Linkuri accesibilitate

Președintele SUA, Joe Biden - mesaj pentru Ucraina în discursul despre starea națiunii: „Vom fi alături de voi atât cât este nevoie!”


În discursul despre „Starea Uniunii” Joe Biden a prezentat Statele Unite ca pe un lider global, cu un statut pe care țara intenționează să și-l păstreze.
În discursul despre „Starea Uniunii” Joe Biden a prezentat Statele Unite ca pe un lider global, cu un statut pe care țara intenționează să și-l păstreze.

Președintele SUA, Joe Biden, a prezentat în urmă cu puțin timp discursul anual despre „Starea Uniunii”. Președintele Joe Biden a venit în fața parlamentarilor cu un mesaj prin care a reafirmat statutul de lider global al țării, precum și direcțiile sale de politică internă.

În discursul său, Joe Biden a descris Statele Unite ca pe o țară conștientă de statutul său de lider global și care este hotărâtă să își exercite acest statut. Președintele a reafirmat în plenul Congresului sprijinul pentru Ucraina, la aproape un an de la invazia Rusiei:

„Împreună, am făcut ceea ce America face întotdeauna cel mai bine”, a spus Joe Biden. „Am condus. Am unit NATO. Am construit o coaliție globală. Am fost împotriva agresiunii lui Putin. Am fost alături de poporul ucrainean.”

Declarațiile din sala Congresului au fost făcute în prezența ambasadoarei Ucrainei în SUA. Joe Biden i-a promis că Statele Unite vor fi în continuare partenerul Ucrainei: „Vom fi alături de dumneavoastră, atât timp cât este nevoie.”

Joe Biden către Ucraina: „Vom fi alături de voi atât cât este nevoie”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

Președintele Statelor Unite a adăugat că invazia lui Vladimir Putin în Ucraina a fost un test pentru SUA și pentru lume și a prezentat Statele Unite ca pe un apărător al principiilor fundamentale ale suveranității, libertății și democrației.

„Vrem concurență cu China, nu conflict”

În materie de politică externă, discursul prezidențial a avut numeroase referiri la relația Statelor Unite cu China, marcată de tensiuni.

„Astăzi, suntem în cea mai puternică poziție din ultimele decenii pentru a concura cu China, sau cu oricine altcineva din lume. Sunt hotărât să lucrez cu China, unde putem promova interesele americane și putem aduce beneficii lumii. Dar, dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara, și am făcut-o”, a spus președintele Joe Biden, referindu-se la modul în care SUA a doborât presupusul balon spion.

Joe Biden: SUA caută competiția, nu conflictul cu China
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00

În același timp, președintele Joe Biden a declarat că nu își dorește conflict, ci competiție cu China:

„Nu îmi voi cere scuze că investim pentru a face America puternică, în inovarea americană, în industriile care vor defini viitorul și pe care guvernul Chinei intenționează să le domine.”

Joe Biden a prezentat și viziunea lui privind felul în care a arătat lumea în ultimul an:

„Lumea s-a confruntat cu provocări serioase”, a spus Joe Biden. „Dar în ultimii doi ani, democrațiile au devenit mai puternice, nu mai slabe. Autocrațiile au devenit mai slabe, nu mai puternice. Se formează punți între partenerii din Pacific și cei din Atlantic. Iar cei care pariază împotriva Americii învață cât de greșit e să faci asta.”

Joe Biden cere interzicerea vânzării în SUA a armelor de asalt

Președintele american a făcut și referiri generoase la teme de politică internă, cum ar fi relansarea economiei, combaterea inflației, reformarea poliției, asistența medicală, sistemul public de educație și controlul vânzărilor armelor de asalt.

Președintele a menționat ca realizări importante ale mandatului său din ultimul an scăderea inflației, ieftinirea carburanților, dar și programele de investiții în domeniile de înaltă tehnologie și infrastructură.

El le-a cerut parlamentarilor, indiferent de partidul din care fac parte, să dea legi care să înăsprească controlul armelor, să îmbunătățească serviciile publice de educație și sănătate, să reformeze poliția și să permită un mai bun control al imigrației.

Sufletul acestei națiuni este puternic, starea națiunii este puternică.

Președintele Joe Biden a solictat parlamentarilor americani să limiteze puterea pe care companiile de social media o are asupra copiilor, acuzând companiile Big Tech că realizează experimente cu scop de profit pe seama tinerilor țării.

După un discurs presărat cu zâmbete, dar și cu replici acide la adresa unor parlamentari republicani, președintele Biden și-a terminat pledoaria despre Starea Uniunii spunând: "Sufletul acestei națiuni este puternic, starea uniunii este puternică."

Presa internațională percepe divers discursul lui Joe Biden

În interpretarea Washington Post, președintele Joe Biden, aflat în fața unui Congres divizat, a folosit discursul pentru a aborda teme populare pentru a-i pune pe republicani în poziție defensivă și pentru a se plasa pe sine în poziția de prieten al americanilor obișnuiți. Mai mult, consideră cotidianul american, Joe Biden a încercat să schimbe atitudinea alegătorilor față de economie prin prezentarea investițiilor masive făcute de administrație în crearea de noi locuri de muncă, în infrastructură și industria de înalte tehnologii.

La rândul său, cotidianul New York Times pune accentul pe apelurile pe care președintele Biden le-a făcut la adresa membrilor Partidului Republican, la cooperare bipartizană pe teme considerate foarte importante: asistența socială și medicală, impozitarea suplimentară a celor bogați, dar și în chestiuni de politică externă legate mai ales de relația cu China.

BBC remarcă faptul că discursul lui Joe Biden, spre deosebire de anul trecut, pune politica internă pe primul loc iar pe cea externă în plan secund. A doua remarcă importantă este că președintele SUA a încercat să găsească linii de dialog cu republicanii, care, în noua configurație rezultată din alegeri, vor juca un rol esențial în aplicarea politicilor administrației Biden.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG