Linkuri accesibilitate

Biden și Zelenski au discutat despre revolta eșuată din Rusia și contraofensiva Ucrainei


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden, discută la summitul G7 de la Hiroshima în Japonia, 21 mai 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden, discută la summitul G7 de la Hiroshima în Japonia, 21 mai 2023.

Președinții Statelor Unite și Ucrainei, Joe Biden și Volodimir Zelenski, au discutat duminică prin telefon despre tulburările din Rusia, summitul NATO din 11-12 iulie​ și despre contraofensiva ucraineană.

Discuția celor doi lideri a venit în contextul în care șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a anulat brusc marșul armat al grupării sale spre Moscova și a acceptat un acord care îi permite să se mute în Belarus și să evite acuzațiile penale pentru insurecție armată.

Președintele Biden „a reafirmat sprijinul neclintit al SUA, inclusiv prin continuarea ajutorului de securitate, economic și umanitar”, după „evenimentele recente din Rusia”, potrivit Casei Albe.

Președintele Zelenski a scris pe Twitter că a discutat cu președintele SUA despre evenimentele din Rusia și despre nevoia sa de arme cu rază lungă de acțiune.

„O conversație pozitivă și inspirată. Am discutat despre desfășurarea ostilităților și despre procesele care au loc în Rusia”, a afirmat el.

„Am discutat despre extinderea în continuare a cooperării în domeniul apărării, cu accent pe armele cu rază lungă de acțiune... Ne-am coordonat pozițiile în ajunul summitului NATO de la Vilnius”, a adăugat președintele ucrainean.

Separat, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că a discutat cu Zelenski despre situația de securitate din Rusia în urma revoltei de scurtă durată a grupului Wagner condus de Evgheni Prigojin.

Până duminică seară târziu, locul unde se află Prigojin, după ce s-a aflat că acesta urma să părăsească Rusia pentru a ajunge în Belarus.

Anunțul Kremlinului a venit după ce Prigojin a ordonat brusc forțelor sale să abandoneze înaintarea spre Moscova, în urma unor 24 de ore tensionate și haotice, care i-au oferit președintelui rus Vladimir Putin cea mai mare amenințare la adresa puterii sale din cele două decenii și au ridicat perspectiva unui război civil.

Deși criza pentru Kremlin pare să se fi atenuat deocamdată, liderii mondiali și analiștii au declarat că consecințele insurecției armate ar putea dura luni de zile.

Antony Blinken: Rebeliunea Wagner arată „fisurile” din guvernul Putin

„Cred că am văzut cum au apărut mai multe fisuri. Avem tot felul de noi întrebări pe care Putin va trebui să le abordeze în săptămânile și lunile următoare”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken pentru NBC News.

„Nu am văzut încă ultimul act”, a spus el.

Separat, Blinken a declarat pentru ABC News că necazurile Kremlinului vor ajuta probabil Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei rusești, lăsându-i pe ruși „distrași și divizați”.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olexii Reznikov, a declarat duminică seară că a discutat situația cu omologul său american Lloyd Austin și că împreună „sunt de acord că autoritățile ruse sunt slabe și că retragerea trupelor rusești din Ucraina este cea mai bună alegere pentru Kremlin”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG