Linkuri accesibilitate

Biden şi Zelenski se vor întâlni miercuri la Vilnius, pentru discuţii legate de sprijinul militar acordat Ucrainei


Preşedintele american Joe Biden (în centru) şi Volodimir Zelenski vor avea o întrevedere miercuri la Vilnius, în contexul summit-ului NATO. Imagine de la întâlnirea liderului Casei Albe cu preşedintele ucrainean şi soţia acestuia, Olena Zelenska, din februarie, la Kiev.

Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vor avea o întrevedere miercuri la Vilnius, a anunţat Casa Albă.

Discuţiile se vor centra pe sprijinul militar acordat Ucrainei şi a urgentării livărilor de echipamente şi armament.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat marţi că Joe Biden și Volodimir Zelenski se vor întâlni a doua zi - miercuri - pentru a explora „cum sunt pregătiți SUA, alături de... partenerii noștri, să își asume angajamente pe termen lung pentru a ajuta Ucraina să se apăre acum și pentru a descuraja agresiunile viitoare”.

Consilierul prezidențial Mykhaylo Podolyak a acordat pentru Europa Liberă o declaraţie similară cu cea a lui Jack Sullivan, dar a adăugat că discuţiile vor viza şi modalităţile de urgentare a asistenţei militare, aspect pe care preşedintele Volodimir Zelenski a insistat în multiple ocazii.

De altfel, sprijinul militar al NATO pentru Ucraina va fi una din temele centrale ale summit-ului, fiind aşteptată anunţarea unui plan multi-anual în acest sens.

Jack Sullivan a menţionat că NATO va prezenta o cale a reformelor pentru ca Ucraina să se alăture alianţei, fără a oferi însă un calendar, aminteşte Europa Liberă.

În schimb, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina va primi un „mesaj pozitiv pe calea spre aderare”, împreună cu asigurări bilaterale de securitate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG