Linkuri accesibilitate

Art Encounters 2021. Cum se salvează o bienală de artă în pandemie


Lucrarea Sphagnum a Nonei Inescu, două obiecte de sticlă și video, expusă în expoziția „Cum să coabităm" în viziunea curatorială a Kasiei Redzisz sugerează în forme delicate inamicul pandemic Covid.
Lucrarea Sphagnum a Nonei Inescu, două obiecte de sticlă și video, expusă în expoziția „Cum să coabităm" în viziunea curatorială a Kasiei Redzisz sugerează în forme delicate inamicul pandemic Covid.

Bienala Art Encounters a început în weekendul 1-3 octombrie la Timișoara, ridicată cu a patra ediție la rangul de eveniment european. Tot acum au sporit restricțiile impuse de rata infectărilor care a atins zilele acestea 10/1.000 la Timișoara și 7,5/1.000 în județ. Ce se întâmplă în acest caz?

Our Other Us, generic greu traductibil care sugerează proiecțiile despre noi și despre ceilalți în perioade dificile, acoperă prin lărgimea sugestiilor proiectele curatoriale numite „Cum să coabităm" a Kasiei Redzisz, „Peisaj în oglindă convexă" al lui Mihnea Mircan și „Aripa secretă" curatoriată de Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu. Sunt de străbătut 9 spații expoziționale distribuite în întreg orașul, de la Muzeul de artă la Centrul Faber, o fostă fabrică, de la ISHO office la Muzeul de transport public, precum și alte 7 spații de evenimente conexe care compun un itinerariu al artelor, dar și al comunităților.

Fragment dintr-o tapiserie de mari dimensiuni a Laurei Prouvost din Franța din expoziția „Peisaj în oglindă convexă".
Fragment dintr-o tapiserie de mari dimensiuni a Laurei Prouvost din Franța din expoziția „Peisaj în oglindă convexă".

Tocmai despre cum redefinim comunitățile și relațiile dintre oameni în condiții complicate, cum se pot repara fisurile produse de criza pandemică, cum revedem ideea de grijă față de semeni este vorba în bienala de anul acesta, lovită din plin de valul 4 al pandemiei Covid. „Bienala își continuă misiunea, chiar în contextul problematic actual...încercând să ofere un semnal pozitiv scenei artistice românești și să consolideze ce a început în 2015”, reitera la conferința de presă Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters și inițiator al bienalei. Și adăuga că este prima oară când un curator realizează o expoziție de la mare distanță, fără să fie niciodată prezent în Timișoara.

Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters la conferința de presă în aer liber
Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters la conferința de presă în aer liber

Am vrut să aflăm ce s-a putut face în perioada de vârf a pandemiei pentru salvarea unui pachet impresionant de evenimente, pregătite cu mult timp înainte, în contextul a numeroase restricții care se schimbă de la o zi la alta, cu o populație vaccinată la Timișoara în proporție de numai 31% și cu 100% grad de ocupare la ATI-Covid.

Diana Marincu: „Nu cedăm!”

Deși nu a fost o surpriză revirimentul virusului, totuși organizatorii nu s-au așteptat ca lovitura să fie atât de puternică. Ne-a lovit din plin valul 4, dar cred că majoritatea celor care lucrează în domeniul artistic are o capacitate specială de a se adapta creativ”, ne-a mărturisit Diana Marincu, director artistic al fundației.

Bernard Blistene, curator și director al Centrului Pompidou din Paris a fost ghidat de Diana Marincu prin expozițiile bienalei Art Encounters.
Bernard Blistene, curator și director al Centrului Pompidou din Paris a fost ghidat de Diana Marincu prin expozițiile bienalei Art Encounters.

Măsurile luate din timp au fost vaccinarea tuturor membrilor echipei permanente, în număr de șase, dar și a colaboratorilor și a studenților în practică. Noi ca echipă ne-am pregătit cu plan A, B, C, D și am aplicat tot ce trebuie ca să nu suspendăm bienala. Am decis să nu cedăm”, a mai spus Diana Marincu. Au fost instalate aplicații de scanare a certificatului de vaccinare pe toate telefoanele, ghizii au avut în vedere ca toată lumea să poarte mască și să fie respectată distanțarea, mai ales că spațiile expoziționale sunt mari și permit respectarea distanțării.

Nu cedăm! - Diana Marincu, director artistic Fundația Art Encounters

Totuși, criza pandemică are învățămintele ei: „Am avut diverse provocări și am învățat din obstacole. Mihnea Mircan a lucrat la expoziția „Peisaj în oglinda convexă" exclusiv de la distanță, din Australia. A realizat ceva remarcabil cunoscând spațiul doar din filmări și din planurile spațiale, fără tangibilitate, incluzând distanța în conceptul său curatorial. Acest experiment este ceva cu totul nou. Nici Kasia Redzisz, celălalt curator al bienalei, nu a putut veni la Timișoara decât foarte târziu, ea a încercat să se conecteze cu Timișoara și cu Grupul Sigma printr-o cercetare individuală”, a adăugat Diana Marincu la capitolul dificultăți.

Totuși, unele prezențe de marcă au confirmat din nou valoarea bienalei. Pentru prima oară la Timișoara, Bernard Blistène, curator internațional și directorul Centrului Pompidou din Paris, a avut cuvinte de apreciere pentru arta românească într-un interviu acordat Europei Libere.

Lucrare în ceramică a lui Vlad Basarab la Art Encounters
Lucrare în ceramică a lui Vlad Basarab la Art Encounters

A avut de suferit din cauza pandemiei zona festivă a evenimentelor, oamenii nu au putut să se bucure de petrecerile preconizate. Reversul pozitiv este că a rămas mai mult timp pentru vizitarea expozițiilor, pentru reflecție, pentru întâlnirea cu arta. „Artiștii se bucură că pot vorbi cu vizitatorii în tururile ghidate, numărul restrâns de persoane este un avantaj pentru dialog”, spune directoarea artistică a fundației.

Dana Sarmeș: „Apelăm la TikTok”

My Art Encounters și StArt sunt programele de mediere culturală pentru copii și tineri, desfășurate atât în mediul urban cât și în satele județului Timiș. Pandemia a afectat parțial deplasările și întâlnirile „față în față”, dar nu s-a renunțat complet la program.

„Încercăm să lucrăm cu grupuri mici, nu mai mari de zece copii între 5 și 12 ani, cu obligația de a purta mască în programul 'Care-i faza cu arta contemporană'. Facem cu ei tururi ghidate, fabricăm obiecte de artă, povestim. În rest, apelăm la Tik Tok”, a descris situația Dana Sarmeș de la Asociația Contrasens, principalul partener al bienalei pentru programele destinate celor mici.

Lucrarea Rochie de mireasă din sare și crista III de Sigalit Landau în expoziția Aripa secretă
Lucrarea Rochie de mireasă din sare și crista III de Sigalit Landau în expoziția Aripa secretă

Pe platforma Tik Tok, cu succes la copii și adolescenți, vor fi postate filme de câte 2 minute care prezintă câte o lucrare pe înțelesul celor de 10-16 ani. Parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Timiș și cu primăria ajută la o distribuire mai largă a acestor prezentări. „La Timișoara există așa-numiții ambasadori ai școlilor nominalizați de primărie, prin ei putem să colaborăm mai ușor cu fiecare școală” spune Dana Sarmeș. Nu s-a pierdut speranța de a se face deplasări în unitățile rurale, dacă școlile rămân deschise.

În plus, materialele de dezinfectare și măștile se găsesc la fiecare intrare în spațiile expoziționale, sunt verificate mereu măsurile de distanțare. Măști simpatice oferite, cu secvențe și reproduceri de artă, sunt cu atât mai atractive.

Lucrarea „gardian” a lui Ștefan Bertalan din grupul Sigma
Lucrarea „gardian” a lui Ștefan Bertalan din grupul Sigma

Există un regret al organizatorilor că limitarea publicului doar la cei vaccinați va diminua afluxul vizitatorilor. Ediția din 2017 avut peste 30 000 de vizitatori, ediția din 2019 s-a apropiat de 40 000.

Cei 100 de artiști expuși în 2021 sunt rezervați pentru cei care au înțeles să se vaccineze, dar, într-o formă mediată, prin prezența bienalei în mediul online. De altfel, vernisajul expoziției Aripa secretă, care îmbină arta plastică și poezia sub titlul unui poem al Marianei Marin, a avut loc live pe Facebook.

Art Encounters (1 octombrie–7 noiembrie 2021)
Afiș al bienalei Art Encounters la Timisoara
Afiș al bienalei Art Encounters la Timisoara
Curatori: Kasia Redzisz, Mihnea Mircan, Maria Rus Bojan, Bogdan Ghiu
Bienala cuprinde în afara expozițiilor convorbiri cu artiștii, ateliere deschise, dezbateri, tururi ghidate, incursiuni în teatru și arhitectură, rezidențe artistice, lansări de carte și de publicații etc.
Cei 100 de artiști expuși fac parte din eșalonul strălucit al artei contemporane internaționale:
How To Be Together / Cum să coabităm
Dobrawa Borkała, Agnieszka Brzeżańska, Flaviu Cacoveanu, Valko Chobanov, Daniela & Linda Dostálková, Ndidi Emefiele, Kitti Gosztola & Bence György Pálinkás, Irena Haiduk, Haveit, Mihaela Hudrea, Anna Hulačová, Suzanne Husky, Nona Inescu, Agata Ingarden, Dominika Kowynia, Iva Lulashi, Lala Meredith-Vula, Gizela Mickiewicz, Hana Miletić, Minitremu, Małgorzata Mirga-Tas, Vlad Nancă, Davinia-Ann Robinson, Selma Selman, Jura Shust, Wojciech Ireneusz Sobczyk, Alexandra Sukhareva, Dardan Zhegrova
Landscape in a Convex Mirror / Peisaj în oglindă convexă
Benjamin Bannan, Rosa Barba, Erik Bünger, Alexander Carver, Traian Cherecheș, Sara Culmann, Dušica Dražić, Sári Ember, Alice Gancevici & Remus Pușcariu, Fabien Giraud & Raphaël Siboni, Adela Giurgiu, Femke Herregraven, Florence Jung, Hiwa K, Zsófia Keresztes, Szabolcs KissPál, Gert Jan Kocken, KwieKulik, Oliver Laric, Magdalena Łazarczyk, Gili Mocanu, Jean-Luc Moulène, Robertas Narkus, Miklós Onucsán, Manuel Pelmuș, Joanna Piotrowska, Laure Prouvost, Ana Prvački, Flaviu Rogojan, Daniel Steegmann Mangrané, Saul Steinberg, Hito Steyerl, Remco Torenbosch, Achraf Touloub, Julijonas Urbonas, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Jonathan van Doornum, Bernard Voïta, Phillip Warnell
Aripa secretă / Secret Wing
Lucas Arruda, Vlad Basarab, Ion Bitzan, Kasper Bosmans, Alin Bozbiciu, Marcel Broodthaers, Cornel Brudașcu, James Lee Byars, Sophie Calle, Simion Cernica, Traian Cherecheș, Yahon Chang, René Daniëls, Marlene Dumas, Constantin Flondor, Octav Grigorescu, Johannes Heldén, Peter Jecza, Anselm Kiefer, Sigalit Landau, Gherasim Luca, Lucassen, Ioan Aurel Mureșan, Ioana Nemeș, Iulia Nistor, David Robilliard, Viviane Sassen, Ioan Sbârciu, Katrin Schlegel, Mladen Stilinović, Nora Turato, Ulay
  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG