Our Other Us, generic greu traductibil care sugerează proiecțiile despre noi și despre ceilalți în perioade dificile, acoperă prin lărgimea sugestiilor proiectele curatoriale numite „Cum să coabităm" a Kasiei Redzisz, „Peisaj în oglindă convexă" al lui Mihnea Mircan și „Aripa secretă" curatoriată de Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu. Sunt de străbătut 9 spații expoziționale distribuite în întreg orașul, de la Muzeul de artă la Centrul Faber, o fostă fabrică, de la ISHO office la Muzeul de transport public, precum și alte 7 spații de evenimente conexe care compun un itinerariu al artelor, dar și al comunităților.
Tocmai despre cum redefinim comunitățile și relațiile dintre oameni în condiții complicate, cum se pot repara fisurile produse de criza pandemică, cum revedem ideea de grijă față de semeni este vorba în bienala de anul acesta, lovită din plin de valul 4 al pandemiei Covid. „Bienala își continuă misiunea, chiar în contextul problematic actual...încercând să ofere un semnal pozitiv scenei artistice românești și să consolideze ce a început în 2015”, reitera la conferința de presă Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters și inițiator al bienalei. Și adăuga că este prima oară când un curator realizează o expoziție de la mare distanță, fără să fie niciodată prezent în Timișoara.
Am vrut să aflăm ce s-a putut face în perioada de vârf a pandemiei pentru salvarea unui pachet impresionant de evenimente, pregătite cu mult timp înainte, în contextul a numeroase restricții care se schimbă de la o zi la alta, cu o populație vaccinată la Timișoara în proporție de numai 31% și cu 100% grad de ocupare la ATI-Covid.
Diana Marincu: „Nu cedăm!”
Deși nu a fost o surpriză revirimentul virusului, totuși organizatorii nu s-au așteptat ca lovitura să fie atât de puternică. „Ne-a lovit din plin valul 4, dar cred că majoritatea celor care lucrează în domeniul artistic are o capacitate specială de a se adapta creativ”, ne-a mărturisit Diana Marincu, director artistic al fundației.
Măsurile luate din timp au fost vaccinarea tuturor membrilor echipei permanente, în număr de șase, dar și a colaboratorilor și a studenților în practică. „Noi ca echipă ne-am pregătit cu plan A, B, C, D și am aplicat tot ce trebuie ca să nu suspendăm bienala. Am decis să nu cedăm”, a mai spus Diana Marincu. Au fost instalate aplicații de scanare a certificatului de vaccinare pe toate telefoanele, ghizii au avut în vedere ca toată lumea să poarte mască și să fie respectată distanțarea, mai ales că spațiile expoziționale sunt mari și permit respectarea distanțării.
Nu cedăm! - Diana Marincu, director artistic Fundația Art Encounters
Totuși, criza pandemică are învățămintele ei: „Am avut diverse provocări și am învățat din obstacole. Mihnea Mircan a lucrat la expoziția „Peisaj în oglinda convexă" exclusiv de la distanță, din Australia. A realizat ceva remarcabil cunoscând spațiul doar din filmări și din planurile spațiale, fără tangibilitate, incluzând distanța în conceptul său curatorial. Acest experiment este ceva cu totul nou. Nici Kasia Redzisz, celălalt curator al bienalei, nu a putut veni la Timișoara decât foarte târziu, ea a încercat să se conecteze cu Timișoara și cu Grupul Sigma printr-o cercetare individuală”, a adăugat Diana Marincu la capitolul dificultăți.
Totuși, unele prezențe de marcă au confirmat din nou valoarea bienalei. Pentru prima oară la Timișoara, Bernard Blistène, curator internațional și directorul Centrului Pompidou din Paris, a avut cuvinte de apreciere pentru arta românească într-un interviu acordat Europei Libere.
A avut de suferit din cauza pandemiei zona festivă a evenimentelor, oamenii nu au putut să se bucure de petrecerile preconizate. Reversul pozitiv este că a rămas mai mult timp pentru vizitarea expozițiilor, pentru reflecție, pentru întâlnirea cu arta. „Artiștii se bucură că pot vorbi cu vizitatorii în tururile ghidate, numărul restrâns de persoane este un avantaj pentru dialog”, spune directoarea artistică a fundației.
Dana Sarmeș: „Apelăm la TikTok”
My Art Encounters și StArt sunt programele de mediere culturală pentru copii și tineri, desfășurate atât în mediul urban cât și în satele județului Timiș. Pandemia a afectat parțial deplasările și întâlnirile „față în față”, dar nu s-a renunțat complet la program.
„Încercăm să lucrăm cu grupuri mici, nu mai mari de zece copii între 5 și 12 ani, cu obligația de a purta mască în programul 'Care-i faza cu arta contemporană'. Facem cu ei tururi ghidate, fabricăm obiecte de artă, povestim. În rest, apelăm la Tik Tok”, a descris situația Dana Sarmeș de la Asociația Contrasens, principalul partener al bienalei pentru programele destinate celor mici.
Pe platforma Tik Tok, cu succes la copii și adolescenți, vor fi postate filme de câte 2 minute care prezintă câte o lucrare pe înțelesul celor de 10-16 ani. Parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Timiș și cu primăria ajută la o distribuire mai largă a acestor prezentări. „La Timișoara există așa-numiții ambasadori ai școlilor nominalizați de primărie, prin ei putem să colaborăm mai ușor cu fiecare școală” spune Dana Sarmeș. Nu s-a pierdut speranța de a se face deplasări în unitățile rurale, dacă școlile rămân deschise.
În plus, materialele de dezinfectare și măștile se găsesc la fiecare intrare în spațiile expoziționale, sunt verificate mereu măsurile de distanțare. Măști simpatice oferite, cu secvențe și reproduceri de artă, sunt cu atât mai atractive.
Există un regret al organizatorilor că limitarea publicului doar la cei vaccinați va diminua afluxul vizitatorilor. Ediția din 2017 avut peste 30 000 de vizitatori, ediția din 2019 s-a apropiat de 40 000.
Cei 100 de artiști expuși în 2021 sunt rezervați pentru cei care au înțeles să se vaccineze, dar, într-o formă mediată, prin prezența bienalei în mediul online. De altfel, vernisajul expoziției Aripa secretă, care îmbină arta plastică și poezia sub titlul unui poem al Marianei Marin, a avut loc live pe Facebook.