Linkuri accesibilitate

Moțiunea de cenzură a PSD se votează marți. PNL lansează echipe de negociere


Premierul Florin Cîțu se pregătește pentru moțiunea de cenzură a PSD
Premierul Florin Cîțu se pregătește pentru moțiunea de cenzură a PSD

PNL îi așteaptă în continuare pe cei de la USR PLUS la discuții, dar va „trage linie” în momentul în care vor vota moțiunea de cenzură a PSD, a declarat, marți, Florin Cîțu după ședința conducerii PNL. 

Premierul a anunțat formarea a două echipe de negociere la Camera Deputaților și la Senat „pentru a păstra majoritatea în Parlamentul României”. Florin Cîțu a afirmat că PNL este un partid responsabil care și-a asumat guvernarea într-o perioadă dificilă și nu dă înapoi. Printre cei vizați să nu voteze moțiunea de cenzură sunt și parlamentarii AUR, susțin surse din PNL.

„În continuare PNL rămâne ferm în spatele președintelui și al premierului în această perioadă, nu este niciun fel de discuție aici. În continuare îi așteptăm pe partenerii de la USR să vină să discutăm și să mergem cu această coaliție mai departe, dar vom trage linie în momentul în care cei de la USR vor vota o moțiune alături de PSD sau de AUR. În acel moment, PNL nu va mai negocia cu cei de la USR”, a spus liderul PNL în prima sa ședință de șef al partidului.

Unii lideri de organizații din PNL au fost șocați să vadă că în echipa de negociere se află ministrul Ciucă și Marcel Vela, aceștia nefiind recunoscuți pentru calitățile lor de a convinge parlamentari de la alte partide.

BPR: Moțiunea PSD, da. Moțiunea USR PLUS, ba

Birourile Permanente Reunite au decis luni că moțiunea de cenzură a PSD intră în procedură parlamentară. Astfel, joi, 30 septembrie, la ora 14.00 va fi citită în plen, iar marți, 5 octombrie, la 12.00 va fi dezbătută și votată.

Captură foto în timpul dezbaterii de luni din Biroul Permanent
Captură foto în timpul dezbaterii de luni din Biroul Permanent

În schimb, dezbaterea și votarea moțiunii USR PLUS a fost respinsă, cu votul PNL și PSD, pe motiv că nu există încă o decizie a CCR, ci doar un comunicat emis luni de Curtea Constituțională. Singurul liberal care s-a opus a fost Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Conducerile celor două camere ale Parlamentului au decis, cu doar 9 voturi pentru și 16 abțineri, că moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR nu va fi dezbătută și citită până la publicarea motivării Curții Constituționale a deciziei privind conflictul dintre Guvern și Parlament.

Copreședintele AUR George Simion a anunțat că parlamentarii formațiunii vor vota moțiunea de cenzură a PSD, motivând că partidul său va susține orice demers care va duce la căderea guvernului Cîțu.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, la finalul ședinței BPR, că decizia conform căreia moțiunea USR PLUS nu se supune la vot reprezintă o încălcare a Constituției.

„Este o încălcare a Constituției, în primul rând și cred că mesajul a fost foarte clar astăzi în comunicatul Curții Constituționale și anume că procedura privind moțiunea de cenzură trebuie să continue că se încalcă altfel art. 113 din Constituție, este foarte clar scris în comunicat (al CCR - n.r.)”, a spus Dragu.

Întrebată dacă parlamentarii US PLUS vor vota moțiunea PSD, ea a spus: „Noi am declarat și am luat decizia în Biroul Național al USR PLUS că vom vota prima moțiune care vine la plen, la dezbatere și la vot, pentru că nu mai putem continua cu premierul Cîțu”.

Despre posibilitatea ca USR PLUS să opteze pentru anticipate Anca Dragu a spus că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat și el în aceeași zi că PSD merge pe varianta alegerilor anticipate.

În moţiunea de cenzură, PSD susţine că „Guvernarea perdanţilor a sărăcit România”, iar ”absorbţia fondurilor europene este la pământ”.

„Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani”, se mai arată în textul moțiunii.

Ce a decis CCR

Curtea Constituțională a admis cu unanimitate de voturi cererea formulată de premierul Florin Cîțu și a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Conflictul a fost generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură nr.2 MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, potrivit comunicatului. În esență, se precizează că Ludovic Orban, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, nu a informat în termenul legal Guvernul despre depunerea moțiunii de cenzură. Demersul a început vineri, iar Executivul a fost informat marți.

Pe de altă parte, CCR a decis că „Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale”, se mai arată în comunicatul CCR.

„Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat”, menționează Curtea Constituțională.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG