Linkuri accesibilitate

Birchall își pune în cap partidul din cauza Secției Speciale și a vizitei în SUA. Gruparea Olguța Vasilescu-Iordache cere sancționarea sa


Ministrul Justiției este contestat în interiorul PSD de o grupare care susține că Ana Birchall face jocurile președintelui Klaus Iohannis.
Ministrul Justiției este contestat în interiorul PSD de o grupare care susține că Ana Birchall face jocurile președintelui Klaus Iohannis.

Mai mulți lideri PSD vor să ceară sancționarea Anei Birchall, care a vorbit în mod public despre posibila desființare a Secției Speciale de investigare a infracțiunilor din justiție și vor să îi ceară explicații despre foaia de parcurs primită în Statele Unite din partea Procurorului general.

Cei mai vocali împotriva Anei Birchall au fost Olguța Vasilescu, Florin Iordache, Cătălin Rădulescu și Șerban Nicolae. Aceștia au lansat în interiorul PSD mai multe mesaje prin care cer ca Birchall să vină cu explicații în fața Comitetului Executiv pentru afirmațiile făcute privind desființarea Secției Speciale, dar și pe pe cele legate de o foaie de parcurs primită în SUA.

Ministrul Justiției nu a fost invitat însă la ședința Comitetului Executiv care are loc în această seară la sediul central din Kiseleff.

Contactată de Europa Liberă în legătură cu aceste atacuri, ministrul Ana Birchall nu părea prea impresionată ” Am treabă la minister unde mă ocup de buna funcționare a justiției și a legilor”, ne-a răspuns ea.

Șerban Nicolae: Noi nu trimitem foi de parcurs altor state

Șerban Nicolae critică „foia de parcurs”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00

Senatorul PSD a declarat pentru Europa Liberă că nu se poate pune în discuție desființarea Secției Speciale, deoarece există o hotărâre a Parlamentului în acest sens.

„Grupul interministerial de lucru putea să facă această observație când Secția funcționa sub altă denumire și organizare la DNA. Toată discuția asta este o mare manipulare și o mare minciună, noi am scos de sub controlul DNA această echipă de procurori, care rămân procurori, pentru a evita acel mijloc de presiune în care judecătorii care intrau în cauzele instrumentate de DNA aveau la rândul lor o plângere, două trei, în așa fel încât să nu aibă poziții ostile procurorilor DNA în ședințele pe care le judecau. Nu există nici un argument pentru a desființa această Secție, nu a fost nici un argument să o desființăm atunci când era la DNA. O astfel de modificare ar trebui să vină în Parlament, dacă respectăm rolul legiuitorului”, a spus senatorul PSD pentru Europa Liberă.

El a precizat că Ana Birchall trebuie să vină în fața partidului pentru a clarifica și chestiunile legate de foaia de parcurs primită în Statele Unite.

Lucrurile au fost prea ușor tratate, cu foi de parcurs primite de la Bruxelles sau Washington. Nu îmi aduc aminte și nu cred că România și-a permis să trimită foi de parcurs guvernelor altor state sau să impună ca alte state care își doresc parteneriat strategic cu noi să respecte nu știu ce pretenții ale unui funcționar de la București. Dacă există un parteneriat, dacă există o cooperare loială și responsabilă asemenea cerințe nu au ce să caute. Nu cred că există această foaie de parcurs”, a spus Nicolae.

El susține că problema vine din cauza oficialilor români care prezintă țara ca fiind una coruptă.

Rădulescu vrea demiterea lui Birchall

Deputatul Cătălin Rădulescu susține că se impune sancționarea Anei Birchall în Comitetul Executiv.

„Partidul nu împărtășește opinia dânsei, este o opinie separată a unei persoane care nu are legitimitatea de a face astfel de declarații, dânsa a fost demisă de premier, stă acolo forțat, fiind ținută forțat de către prietenul dânsei, Klaus Iohannis. Doamna Birchall nu poate face afirmații care nu sunt validate de partid sau de Comitetul Executiv. PSD susține Secția pentru procurori. Mai mulți colegi ai mei, Olguța Vasilescu, Florin Iordache și alți colegi cu care am discutat, cât și colegi președinți de organizații vor cere în Comitetul Executiv, așa cum am discutat între noi, o măsură. Măsura poate să fie demiterea ei din funcția de ministru de către premier sau excluderea ei din partid”, a susținut Rădulescu.

Despre excluderea din partid a Anei Birchall s-a discutat imediat după Comitetul Executiv care a decis schimbarea acesteia din fruntea Ministerului Justiției cu Dana Gârbovan. Mai mulți social-democrați au cerut atunci excluderea lui Birchall din partid, susținând că aceasta a plecat de la ședința PSD direct la Palatul Cotroceni. Ministrul a negat o astfel de variantă, spunând că s-a dus la minister și nu s-a dus să se întâlnească cu Klaus Iohannis.

Lia Savonea, supărată pe foaia de parcurs

Nu doar PSD este nemultumit de poziția Anei Birchall față de Secția Specială și de ”foaia de parcurs”, ci și conducerea CSM, mai exact Lia Savonea.

În ședința CSM de marți, în care s-a discutat validarea Adinei Florea în funcția de procuror șef al controversatei Secții Speciale, validare care a fost amânată pentru a cincea oară, ministrul Birchall a fost atacată direct de șefa CSM, Lia Savonea. Nemulțumită de criticile aduse de Brichall Secției Speciale, a întrebat-o dacă e adevărat că a semnat o ”foaie de parcurs” . "Foaia de parcurs, doamna ministru!", insista Savonea.

Este vorba de ”foaia de parcurs” pe care a anunțat-o ambasadorul American la UE, Gordon Sondland. Potrivit acestuia, procurorul general William Barr (cel care și-a arătat susținerea față de Ana Birchall în contextul iminentei ei schimbări din guvern și a invitat-o în SUA), a contribuit la o ”foaie de parcurs” cu rol consultativ privind statul de drept din România, care cuprinde ”prevederi și măsuri adecvate – în opinia SUA – care să fie introduse în legislație și în ordonanțe pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”.

Statele Unite, a spus Gordon Sondland la o conferință de presă de la Ambasada SUA la Bucuresti, sunt preocupate de statul de drept din România ”din motive evidente, nu poate exista o societate civilă fără stat de drept, e foarte dificil să creezi un climat investițional favorabil în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau – și mai important – dacă regulile se schimbă de la o zi la alta. Statul de drept e esențial”.

Ministrul Birchall a spus în plenul CSM că un raport interministerial arată că Secția Specială nu trebuie să funcționeze în această formă.

Comitetul Executiv al PSD a decis pe 23 august să o schimbe pe Ana Birchall din fruntea Ministerului Justiției și să o propună pe Dana Gârbovan. Birchall urma să se reîntoarcă în funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice. Președintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu propunerea venită din partea PSD, iar Birchall a rămas în fruntea Ministerului Justiției.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG