Linkuri accesibilitate

Birchall și Bănilă, discuții tensionate. Șeful DIICOT, amenințat cu revocarea din funcție. A procedat corect Iohannis cerându-i demisia?


Ana Birchall,ministrul justiției, pe care premierul Dăncilă a vrut s-o schimbe din funcție cu Dana Gârbovan.
Ana Birchall,ministrul justiției, pe care premierul Dăncilă a vrut s-o schimbe din funcție cu Dana Gârbovan.

Cererea președintelui Iohannis ca șeful DIICOT, Felix Bănilă, să-și dea demisia din funcție, nu a fost întâmplătoare. Surse din minister au spus pentru Europa Liberă că ministrul justiției Ana Birchall ar putea declanșa în scurt timp procedura se revocare a acestuia din funcție.

Marți, Felix Bănilă a anunțat că refuză să demisioneze, spunând că ar fi un gest de ”lașitate și lipsă de responsabilitate”, iar activitatea DIICOT nu se reduce la cazul Caracal.

Bănilă a avut în cursul acestei dimineți discuții aprinse cu ministrul justiței, Ana Birchall, care i-ar fi spus că în cazul în care nu demisionează declanșează procedura de revocare. Discuții tensionate au fost și cu procurorul general interimar, Bogdan Licu, potrivit surselor Europa Liberă. Și poziția lui Bogdan Licu a fost în același sens: Bănilă ar trebui să plece din cauza modului în care a gestionat cazul Caracal.

Ana Birchall nu este însă la prima dispută cu Felix Bănilă pe tema Caracal. O altă întâlnire a avut loc vineri în contextul în care acasă la mama Luizei Melencu au descins mascații pentru a o aduce la DIICOT în vederea recoltării de noi probe ADN. Scandalul mediatic declanșat de acest incident a durat aproape întreaga zi. Reproșurile pe care ministrul Birchall i le-a făcut lui Felix Bănilă s-au referit în special la modul de comunicare cu familia Melencu, potrivit Mediafax, informație confirmată azi de ministru. Și la această discuție, Birchall ar fi ridicat chestiunea revocării din funcție, potrivit surselor Europa Liberă.

Ieșirea de luni a președintelui Klaus Iohannis a fost deci în conexiune cu procedura de revocare din funcție care ar putea fi declanșată de ministrul justiției. Cu toate acestea, șeful statului are de abia ultimul cuvânt într-o astfel de procedură. Potrivit Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, Felix Bănilă poate fi revocat din funcție la propunerea ministrului Justiției, care se poate sesiza din oficiu, sau a procurorului general ori a procurorului șef al DNA, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Nu este deloc o procedură simplă, așa cum s-a văzut în cazul Codruța Kovesi, iar raportul prin care ministrul își justifică cererea de revocare trebuie să se bazeze pe fapte concrete referitoare la ”exercitatea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale”.

Probabil în acest sens, ministrul justiției i-a cerut lui Felix Bănilă să prezinte un raport în legătură cu măsurile luate pentru reducerea criminalității.

Iohannis, ingerințe în justiție

Pe de altă parte, cererea de demisie a unui procuror șef venită din partea președintelui este considerată nepotrivită și o ingerință în justiție de către magistrații contactați de Europa Liberă. Mai ales că este prima oară în cei patru ani de mandat când președintele are o astfel de ieșire.

Judecătorul Cristi Danileț susține că este vorba de ”un gest politic care nu are nicio consecință juridică, dar pe care președintele ar fi trebui să-l evite”.

”Noi exact asta le cerem politicienilor, să se țină departe de justiție. Ministrul justiției poate să declanseze o procedură de revocare, dar în baza unei investigații făcute de Inspecția judiciară, deci nu așa, că s-a uitat la televizor și a văzut niște declarații. La bază trebuie să stea un act al Inspecției Judiciare, după care ministrul decide ce e de făcut, CSM dă un aviz consultativ, iar în final președintele emite decretul de revocare. Președintele a sărit peste niște etape. E o declarație făcută în context electoral, nepotrivită”, spune pentru Europa Liberă Cristi Danileț. ”

Magistratul punctează și faptul că președintele Iohannis l-a acceptat pe Felix Bănilă, semnând decretul de numire, deși la vremea respectivă mai mulți procurori din DIICOT s-au opus aducerii lui în fruntea instituției, trimițându-i lui Iohannis o scrisoare în acest sens. Procurorii DIICOT arătau că proiectul managerial conceput de Felix Bănilă denotă că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaște și nu înțelege structura, competența și aspirațiile Direcției.

Reamintim că fostul ministru al Justiției l-a îndepărtat din funcție pe Daniel Horodniceanu și l-a adus pe Felix Bănilă la conducerea DIICOT în pofida opoziției procurorilor.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT în 23 iulie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Mandatul are o durată de 3 ani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG