Linkuri accesibilitate

Birchall, despre decizia CCR: Subminează autoritatea statului român


Ana Birchall, fost ministru PSD al Justiției
Ana Birchall, fost ministru PSD al Justiției

Fostul ministru PSD al Justiției, Ana Birchall, a criticat în termeni foarte duri decizia CCR, care a stabilit că OUG prin care a fost instituită starea de urgență, decretată de președintele Klaus Iohannis din cauza pandemiei de coronavirus, este neconstituțională în ansamblul ei. Birchall spune că „se impune, în regim de urgență, reforma constituțională”, pentru că ceea „ce se întamplă în aceste zile este pur și simplu iresponsabilitate și îndemn la nesupunere civică subminând autoritatea statului român!” Birchall spune că președintele CCR, Valer Dorneanu, ar fi trebuit deja să-și fi dat demisia.

Ana Birchall, exclusă din PSD după ce a criticat modificarea legilor Justiției și pentru că a cerut desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, a spus miercuri seară, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că se impune urgent o reformă constituțională.

Ea a comentat în termeni ironici comunicatul dat miercuri de CCR, din care a spus că „e greu să înțelegi ce a vrut CCR” și spune că nu înțelege de ce CCR nu s-a întrunit de urgență dată fiind chiar urgența și importanța situației asupra căreia trebuia să se pronunțe.

Pe de altă parte, Birchall constată că există un vid legislativ și că, „de noaptea minții”, CCR spune că „prin decretul prezidențial se pot restrânge drepturi, norma fiind păstrată, dar de fapt nu se pot, că se pot doar prin lege”.

De asemenea, notează fostul ministru, „aceeași Curte a constatat că OUG nr. 34/ 2020 e neconstituționala doar pentru că e adoptată după 2003, dar OUG nr. 1/1999 e constituțională pentru că e adoptată înainte de 2003.”

„Rămân la părera mea că se impune, în regim de urgență, reforma constituțională. Ce se întâmplă în aceste zile este pur și simplu iresponsabilitate și îndemn la nesupunere civilă subminând autoritatea statului român!”, a scris Ana Birchall.

„P.S. 1 Daca maine cateva clanuri certate cu legea ies in strada punand in pericol romanii ce buna credinta, ce se intampla? Sau daca vom avea o explozie a riscului imbolnavirilor cu COVID, cine raspunde?? Dorneanu care astazi certa CEDO ca a constatat incalcarea a doua drepturi fundamentale pe care culmea CCR -ul trebuia sa le apere nu sa le incalce! In realitate, culpa constatata de CEDO conform art. 6 apartine majoritatii CCR care a votat asa ceva, cu Dorneanu in frunte! Acelasi Dorneanu care pana la aceasta ora trebuia sa isi fi dat demisia!
P.S. 2 Doamna Renate Weber îi ceruse preşedintelui Iohannis să declare starea de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus încă din 12 martie. La acel moment, Weber nu avea obiecţii faţă de legislaţia care guvernează instituirea stării de urgenţă, nu?”, conchide fostul ministru al Justiției.

Curtea Constituțională a admis miercuri excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.

De asemenea, Curtea a constatat că măsurile pe care Președintele le-a apreciat drept ”de primă urgenţă cu aplicabilitate directă” (...) constituie, în mod expres sau implicit, derogări de la legislația în vigoare la momentul instituirii stării de urgență.”

Mai mult, spune CCR, parlamentul trebuia să supună decretul președintelui privind starea de urgență controlului parlamentar iar prin hotărârea adoptată să sancționeze exercitarea competențelor președintelui dincolo de puterile acordate.

XS
SM
MD
LG