Linkuri accesibilitate

Biroul de la Moscova al Radio Europa Liberă dă în judecată Rusia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului


Biroul de la Moscova al RFE / RL
Biroul de la Moscova al RFE / RL

WASHINGTON - Biroul de la Moscova al Radio Europa Liberă / Radio Liberty (RFE / RL LLC) a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului să acorde în mod urgent măsuri provizorii prin care să determine Federația Rusă să renunțe la punerea în aplicare a 520 de „protocoale administrative” pe care le-a pus sau a amenințat că le va pune în aplicare împotriva organizației media începând cu ianuarie 2021. Aceste măsuri provizorii, dacă ar fi aplicate, ar fi în vigoare până când instanța se va pronunța cu privire la legalitatea acțiunilor fără precedent ale guvernului rus.

RFE / RL LLC susține că acțiunile Rusiei încalcă drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presei protejate de articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului și că, dacă Curtea nu acționează acum, RFE / RL LLC și directorul său general , Andrey Shary, vor suferi daune ireversibile. RFE / RL LLC avertizează, de asemenea, că, lăsată necontrolată, campania de la Kremlin va avea un efect îngrozitor asupra a ceea ce a rămas din mass-media independentă în Federația Rusă. Curtea a aplicat măsuri provizorii în trecut, când au existat acuzații de ingerință guvernamentală în mass-media.

În urma represiunii Rusiei împotriva libertății presei din ultimul deceniu, RFE / RL este acum una dintre puținele organizații de știri care își mai desfășoară activitatea în Rusia și care furnizează știri independente în limba rusă cu privire la chestiuni de interes public. În ultimii ani, RFE / RL a fost una dintre puținele redacții care au oferit o acoperire independentă a anexării Crimeii din 2014, a corupției de stat, a pandemiei COVID-19 sau a tratamentului liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi. În fiecare săptămână, aproape 7 milioane de persoane (6,5% dintre adulții ruși) accesează portalurile de știri RFE / RL din Rusia.

La sfârșitul anului 2017, opt dintre instrumentele de știri ale RFE / RL au fost desemnate „agenți străini” de către Ministerul Justiției din Rusia, în conformitate cu controversata lege a agenților străini din țară. Legea a fost condamnată de Parlamentul European și de alte organisme internaționale ca o încălcare a libertăților fundamentale. RFE / RL și serviciile sale de știri sunt singurele mass-media internaționale cu prezență fizică în Federația Rusă care au fost desemnate „agenți străini”.

Începând cu 30 octombrie 2020, autoritatea rusă de reglementare în comunicații, Roskomnadzor, a ordonat organizațiilor media străine desemnate ca „agenți străini” să eticheteze fiecare articol, postare pe rețelele sociale și conținut audio-vizual cu un avertisment scris proeminent (sau un intro audio de 15 secunde) conform căruia conținutul media a fost creat de către o entitate „care îndeplinește funcțiile unui agent străin”. În timp ce RFE / RL și-a respectat toate obligațiile legale în temeiul legii agenților străini, a refuzat să pună în aplicare această nouă cerință de etichetare, care este în mod clar menită să-i afecteze reputația și viabilitatea ca organizație media independentă din Rusia.

Răspunsul lui Roskomnadzor a fost de a emite 390 de reclamații administrative împotriva RFE / RL LLC și a domnului Shary în instanțele rusești pe o perioadă de trei luni, cu amenzi în valoare totală de 107,25 milioane de ruble (aproximativ 1.430.000 dolari americani). Vineri, Roskomnadzor va depune încă 130 de reclamații împotriva RFE / RL LLC și a domnului Shary, cu amenzi suplimentare estimate la 71,5 milioane RUB (aproape 1 milion de dolari SUA). Dacă amenzile vor continua la ritmul actual, acestea vor ajunge probabil la 2,5 miliarde RUB (aproximativ 33 milioane USD) până la sfârșitul anului.

RFE / RL a făcut apel în cazul fiecăreia dintre sutele de reclamații, dar nicio instanță nu a confirmat contestațiile legale ale RFE / RL sau a scăzut nivelul amenzilor impuse de Roskomnadzor. Începând cu 2 mai 2021, RFE / RL și domnul Shary vor deveni responsabili pentru o serie de amenzi care vor ajunge în curând la 2.430.000 USD. Dacă aceste amenzi nu sunt plătite, autoritățile ruse au puterea de a pune RFE / RL în insolvență și / sau de a bloca accesul la site-urile sale media. Domnul Shary se confruntă cu perspectiva unei pedepse cu închisoarea de până la doi ani și a unui faliment personal.

Președintele RFE / RL, Jamie Fly, a comentat că „RFE / RL nu va fi pus într-o poziție de a submina libertatea de exprimare și integritatea jurnalistică. Nu vom permite Roskomnadzor și Kremlinul să ia decizii editoriale cu privire la modul în care ne informăm publicul în Rusia. Sperăm că Curtea Europeană a Drepturilor Omului va vedea aceste acțiuni ale Guvernului Rusiei ca ceea ce sunt: o încercare de a suprima libera exprimare și drepturile omului poporului rus și un precedent periculos într-un moment în care mass-media independente sunt sub asalt în întreaga lume.

RFE / RL este reprezentată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către avocatul Can Yeginsu din cadrul 4 New Square Chambers, cu sediu în Londra, instruit de firma de avocatură internațională Covington & Burling LLP.

XS
SM
MD
LG