Linkuri accesibilitate

Biserica maramureșeană din Capitală, vandalizată. Contre între Biserică și comunitatea LGBT


Biserica a fost vandalizată de persoane încă neidentificate
Biserica a fost vandalizată de persoane încă neidentificate

Biserica de lemn în stil maramureșean, din cartierul Titan din Capitală, a fost vandalizată iar polițiștii fac cercetări pentru distrugere după ce preotul paroh a sunat la 112 și a reclamat că a găsit pereții din lemn ai bisericii inscripționați cu graffiti.

Cercetările sunt făcute de Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, unde se află bisericuța inaugurată în 1996 și amplasată în parcul „Alexandru Ioan Cuza”, din cartierul Titan, cunoscut și sub numele de Parcul IOR, de la amplasarea, odinioară, a Întreprinderii Optice Române.

sursa: Vasile Bănescu

Patriarhia a reacționat prin purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, arătând spre „nucleele ideologice ale LGBT” pe care le acuză de vandalizarea bisericii pentru că inscripțiile și simbolurile ar fi specifice mișcării.

Toleranța clamată isteric de nucleele ideologice ale LGBT, mai recent BLM sau ANTIFA, lovește din nou. Și face ceea ce știe ea mai bine: vandalizează, murdărește, expectorează mesaje grotești și, în accese de supremă inteligență, își scrie numele pe toate gardurile. Inclusiv pe zidurile bisericilor. Recent, pe pereții frumoasei biserici ortodoxe din lemn situată în Parcul bucureștean IOR.
Doar un exemplu strident dintr-un lung șir de acte violente dictate și întreținute de o hidoasă ideologie (neomarxistă) eminamente anticreștină, aplaudată pe alocuri inclusiv mediatic, care infestează progresiv și progresist mediul universitar și social occidental, dar care, în virtutea mimetismului deja consacrat la noi, își găsește, iată, adepți și în România. Din fericire nu în România profundă, a majorității oamenilor normali și de bun-simț, ci în aceea, insulară, a unor personaje ce nu sunt obișnuite să țină în mână o carte, ci doar un spray cu vopsea de graffiti. Salvarea lor, ca și a noastră a tuturor, o reprezintă constant educația în spiritul valorilor firescului, ale culturii autentice și, desigur, fertila credință în Dumnezeu
”, a comentat Vasile Bănescu evenimentul într-un punct de vedere furnizat presei pe grupul de comunicare al Patriarhiei Române.

Asociația ACCEPT a condamnat declarația „instigatoare la ură și plină de acuze la adresa întregii comunității LGBTI din România”, făcută de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

„Atragem atenția că discursul purtătorului de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, este unul care blamează o întreagă comunitate, fără dovezi sau concluzii venite din partea autorităților în acest sens. Domnul Bănescu nu este polițist, procuror și judecător. Nu are nicio dovadă despre identitatea celor care au făcut grafittiul și acest tip de discurs nu este unul nou, ci reia mesajele pline de ură la adresa comunității LGBTI pe care BOR le-a susținut de-a lungul timpului, mesaje adresate unui grup deja la risc de violență, marginalizare și excludere socială în țara noastră”, spune asociația într-un comunicat remis presei vineri.

Reprezentanții asociației atrag atenția că „mesajul domnului Bănescu este unul care face asocierea între orientarea sexuală și identitatea de gen și manifestări antisociale și violente, pe care nu le indică concret, ci le menționează ca pe un „lung șir” în comunicatul public emis de BOR în contextul vandalizării bisericii IOR.”

Asociația spune că Vasile Bănescu, ca purtător de cuvânt al BOR, „a întreținut din 2015 și până astăzi un climat de tensiune socială, vizând de cele mai multe ori persoane din comunitatea LGBTI, și asociază pe nedrept diverse incidente cu comunitatea noastră. Întreținerea unui climat tensionat în societate nu poate conduce la acceptare socială, ci ține oamenii într-un conflict permanent. O reacție normală a BOR ar fi fost să critice fapta, însă să aștepte rezultatul unei investigații înainte să identifice vinovații.”

Reprezentanții ACCEPT spun că „acest tip de discurs, care atacă întregi comunități din societatea românească, este unul deosebit de periculos în contextul raportului de putere și de încredere de care se bucură BOR și angajații săi. Aceste mesaje publice nu îndeamnă în realitate la o mai bună conviețuire și pace socială, ci mai degrabă incită la inflamarea spiritelor în spațiul public și pune persoanele LGBTI la risc de violență și discriminare.”

ACCEPT amintește că și sediul său a fost vandalizat în decembrie 2020, dar că nu a indicat, în reacția publică avută după eveniment, persoane, nume sau membri ai cultelor religioase sau ai Coaliției pentru Familie doar pentru că știau despre opiniile ostile ale acestora la adresa comunității LGBTI și a activității asocițiației care amintește că plângerea sa la poliție nici acum nu a fost soluționată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG