Linkuri accesibilitate

BOR a decis canonizarea unor mari duhovnici din perioada comunistă


România - Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Biserica Ortodoxă Române a decis începerea demersurilor de canonizare a unor „mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului”, care va avea loc în anul 2025, când se împlinesc 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al BOR, întrunit joi, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Patriarhului Daniel, potrivit unui comunicat remis de purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu.

Cu privire la numele celor care vor fi canonizați, Bănescu a precizat că „urmează să fie propuse și alese mai multe personalități ale vieții duhovnicești și teologice din Biserica Ortodoxă Română, câte două din fiecare zonă istorică a României. Numele lor vor fi comunicate ulterior”.

La aceeași ședință au fost aleși prin vot secret părintele arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor sub numele de Nichifor Botoșăneanul, și pe părintele arhimandrit Nestor Dinculeană ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei sub numele de Nestor Hunedoreanul. Hirotonia celor doi va avea loc la Iaşi și la Deva pe 7 martie

Totodată, Sfântul Sinod a decis că „nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”.

Decizia are legătură cu „discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară”

,Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

  1. înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
  2. în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;
  3. în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Amintim că la începutul lunii februarie, un bebeluș din Suceava a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a înecat în timpul botezului. Medicii l-au resuscitat însă starea bebelușului era gravă și acesta a decedat.

XS
SM
MD
LG