Sărbătoarea Învierii Domnului este celebrată, în acest an, de Biserica Romano-Catolică, duminică, 12 aprilie.
Alături de romano-catolici mai sărbătoresc Paștele reformații, unitarienii și evanghelicii.
„Celebrăm într-un mod cu adevărat neobişnuit Săptămâna Sfântă, care arată şi sintetizează mesajul Evangheliei, al iubirii fără limite a lui Dumnezeu", a spus printre altele suveranul pontif în mesajul său de la începutul Săptămânii Sfinte, care a precedat sărbătoarea Învierii Domnului.
Vigilia Pascală
Papa Francisc a celebrat sâmbătă seara, în noaptea de Paști, Vigilia Pascală, iar lipsa credincioşilor ca urmare a restricţiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19 a fost evidentă în momentele în care Sfântul Părinte a slujit aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru, informează dpa.
Vigilia Pascală exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o "priveghere în cinstea Domnului" (Ex 12,42), iar această priveghere, care este cea mai mare şi mai nobilă dintre toate solemnităţile, trebuie să fie unică pentru fiecare biserică. Întreaga celebrare a vigiliei pascale se desfășoară doar în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.
La mesa în care se sărbătoreşte Învierea lui Iisus au fost prezenţi doar o mână de demnitari şi credincioşi, într-o biserica ce poate primi mii de vizitatori.
Anumite părţi din liturghie au fost slujite într-o formă scurtată. Pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, o cruce dintr-o biserică din centrul Romei, venerată pentru că a pus capăt unei ciume în secolul al XVI-lea şi care a mai fost expus în cadrul altor evenimente papale recente.
Mesajul Suveranului Pontif. „Fiți mesageri ai vieții într-un moment al morții”
Papa Francisc a îndemnat lumea să „nu se cedeze în faţa fricii” şi s-a concentrat pe un „mesaj al speranţei”, în timpul slujbei din ajunul Paştelui catolic, desfășurată în Bazilica Sfântul Petru goală, în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit Reuters.
La slujba, care are loc în mod normal într-o bazilică plină cu aproximativ 10.000 de oameni, au putut asista de data aceasta doar 20 de persoane, inclusiv câţiva diaconi şi un cor mai mic decât de obicei. Din cauza epidemiei de coronavirus s-a renunţat la mai multe caracteristici tradiţionale, cum ar fi botezul adulţilor convertiţi şi o procesiune lungă pe culoarul principal al celei mai mari biserici a creştinătăţii.
Papa Francisc a făcut o comparaţie între relatarea Evangheliei despre femeile care au găsit mormântul lui Isus gol şi starea incertă în care se află lumea din cauza pandemiei.
„Atunci, de asemenea, a existat frica cu privire la viitor şi la tot ceea ce trebuia reconstruit. O amintire dureroasă, o speranţă retezată. Atât pentru ei, cât şi pentru noi, a fost cea mai întunecată oră”, a spus Papa Francisc în timpul predicii din ajunul Paştelui catolic.
„Nu vă temeţi, nu cedaţi în faţa fricii: acesta este mesajul speranţei. Ne este adresat astăzi. Acestea sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă chiar în această noapte”, a spus Papa.
El a încurajat oamenii să fie „mesageri ai vieţii într-un moment al morţii”, condamnând din nou comerţul cu arme şi îndemnându-i să-i ajute mai bine pe cei săraci.
„Să păstrăm tăcerea în faţa strigătelor morţii, să nu mai fie războaie! Putem opri producţia şi comerţul de arme, deoarece avem nevoie de pâine, nu de arme”, a spus Francisc.
„Să lasăm avortul şi uciderea de vieţi nevinovate să se termine. Fie ca inimile celor care au suficient să fie deschise pentru a umple mâinile goale ale celor care nu au strictul necesar”, a spus el.
Toate activităţile săptămânii sfinte ale papei au fost modificate, având loc fără participarea publicului.
La fel se va întâmpla şi în cadrul punctului culminant din Duminica Paştilor, când Francisc va conduce slujba de Paşte şi va transmite binecuvântarea şi mesajul „Urbi et Orbi” (către oraş şi lume).
Liturghia din Duminica Paştelui atrage, de obicei, până la 100.000 de oameni în Piaţa Sf. Petru. În acest an, în schimb, slujba va avea loc în interiorul bazilicii, cu o adunare simbolică de mai puţin de 20 de persoane.
În această perioadă totul va fi mai sobru şi esenţial, potrivit L'Osservatore Romano (9 aprilie 2020), preluat de Agerpres.
Aceeaşi sobrietate va caracteriza şi Liturghia din duminica Paştilor, pe care papa Francisc o va celebra la ora 11.00 (12.00 ora României), la Altarul Catedrei. Evanghelia va fi proclamată în greacă şi în latină. La sfârşit papa va merge în sacristie să se dezbrace de veşminte, apoi se va întoarce în bazilică în faţa Altarului Mărturisirii, de unde va rosti mesajul "Urbi et Orbi" şi va împărţi binecuvântarea pascală. Aşadar, potrivit L'Osservatore Romano, totul se va desfăşura în interior.
Mesajul Urbi et Orbi
Papa Francisc a propus duminică, în cadrul mesajului său pascal, "reducerea" şi chiar "anularea" datoriei ţărilor sărace şi a lansat un apel la ridicarea sancţiunilor internaţionale şi la solidaritate în Europa în faţa pandemiei de coronavirus, transmite AFP, preluat de Agerpres.
În mesajul său de Paşte, citit în basilica Sf. Petru în absenţa credincioşilor, Papa a susţinut "relaxarea sancţiunilor internaţionale care împiedică ţările afectate să asigure sprijinul cetăţenilor lor" şi a lansat un apel la solidaritate internaţională "prin reducerea, dacă nu chiar anularea, datoriei care apasă asupra bugetelor ţărilor cele mai sărace".
Într-o lume "oprimată de pandemie, în care marea noastră familie umană este pusă la grea încercare", Papa a îndemnat să răspundem prin "contagiunea speranţei".
De asemenea, Papa Francisc a făcut un apel la încetarea imediată a conflictelor din toate părţile lumii.
"Nu este vremea să continuăm să producem şi să traficăm arme, să cheltuim sume enorme care ar trebui folosite pentru a ajuta oamenii şi pentru a salva vieţi", a mai susţinut liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din toată lumea.
Papa a mai evocat în mesajul său situaţia din Yemen şi din Siria, precum şi din Irak şi Liban, conflictul israelo-palestinian, estul Ucrainei, "atacurile teroriste săvârşite împotriva atâtor persoane nevinovate" în Africa, drama migranţilor şi situaţia umanitară din nordul Mozambicului.
De asemenea, el a solicitat identificarea de "soluţii concrete şi imediate" pentru Venezuela, "pentru a putea acorda un ajutor internaţional populaţiei".
Papa Francisc a lansat un apel şi pentru Europa care trebuie să-şi regăsească "spiritul concret de solidaritate care le-a permis (ţărilor europene) să-şi depăşească rivalităţile din trecut", în special după cel de-al Doilea Război Mondial.
În faţa pandemiei mondiale, care a lovit dur ţări precum Italia, Spania sau Franţa, trebuie să recurgem "la soluţii inovatoare" şi să uităm "egoismul".
Chiar dacă a anunţat un acord asupra unor fonduri de 500 de miliarde de euro, UE a apărut divizată în această criză. Ţările din sud, susţinând Italia şi Spania, doresc să instituie un sistem de mutualizare a datoriei publice (coronabonduri), însă nordul se împotriveşte, în special Germania şi Olanda, notează AFP.
"Fie ca oamenii vulnerabili, care populează oraşele şi periferiile din toate părţile lumii, să nu fie lăsaţi singuri", s-a rugat Suveranul Pontif.
Papa Francisc s-a rugat şi pentru "persoanele în vârstă şi pentru persoanele singure", "medici şi infirmiere", "forţele de ordine şi militari" şi pentru toţi cei "care muncesc în spitale sau care trăiesc în cazărmi sau în închisori".
"Pentru cei mai mulţi este un Paşte petrecut în singurătate, în doliu şi cu numeroase dificultăţi provocate de pandemie, suferinţe fizice şi probleme economice", a mai suţinut el.
Şi alte sărbători pascale tradiţionale, inclusiv binecunoscuta binecuvântare a Papei "Urbi et Orbi" de duminică, vor avea loc în faţa a doar câtorva persoane. Slujbele prilejuite de sărbătorirea Paştelui catolic în Cetatea Vaticanului vor putea fi urmărite în acest an online.
Toate sărbătorile papale din Săptămâna Sfântă au avut loc fără public.